Wethouder Frans Stravers van onder andere duurzaamheid vindt deze campagne erg belangrijk. Hij wil zelf ook graag zijn steentje bijdragen aan het vergroenen van onze gemeente. Daarom heeft hij afgelopen vrijdag de campagne De eerste tegel telt letterlijk afgetrapt door op een bakfiets bij een inwoner van onze gemeente de eerste tegels op te halen. In ruil daarvoor nam hij ook een groen cadeau mee.  Wilt u dat Frans ook bij u tegels komt ophalen in ruil voor een groen cadeau? Laat dit dat aan ons weten via: samenduurzaam@geldrop-mierlo.nl Er zullen dan ook filmpjes worden gemaakt om de campagne in beeld te brengen. 

Zelf is de gemeente ook op allerlei locaties aan het vergroenen. Zo wordt in de Kersenstraat in Mierlo 250 m2 verharding weggehaald en komt er groen voor in de plaats. Ook in Geldrop hebben we tegels gewipt. Op de Olmenhof in Geldrop is een verhard plein deels omgevormd naar plantsoen.

Iedere tegel telt 

Van 21 maart t/m 31 oktober 2024 vindt het NK Tegelwippen weer plaats! Ook onze gemeente doet natuurlijk mee. Vorig jaar wipten we 1277 tegels. Dat kan beter! Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in de eigen voor-, achter-, of geveltuin en die te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Iedere tegel telt. 

Zo werken we allemaal aan een gemeente, aan een Nederland dat meer klimaatbestendig en behaaglijker is voor insecten en dieren.  Bovendien is een groene gemeente ook veel mooier. Het is ook een wedstrijd waarbij gemeentes tegen elkaar strijden om wie de meeste tegels wipt. In totaal zijn er tot nu toe ruim 8.930.000 tegels opgehaald. Bewijs dat de campagne werkt. Een mooi resultaat. Ook dit jaar doet onze gemeente dus mee en we gaan natuurlijk voor de eerste plaats. 

Tegels in ruil voor plantjes 

Tijdens de campagne die tot en met 31 oktober 2024 loopt, krijgen onze inwoners die minimaal 11 tegels (1m2) uit hun voor- of achtertuin wippen een groen cadeau. Iedere tegel telt namelijk! 

Wip minimaal 11 tegels en meld deze aan via www.nktegelwippen.nl. Neem de ontvangstbevestiging mee naar de Milieustraat om de tegels gratis in te kunnen leveren. Daar ontvangt u ook een voucher waarmee u bij GroenRijk Geldrop een gratis plantje kunt uitkiezen.  U kunt deze tegels ook in bepaalde periodes direct aanbieden bij GroenRijk. Hieronder vindt u hierover meer informatie.

Speciale actie GroenRijk Geldrop tijdens NK-tegelwippen 

Haal uw tegels uit uw voor- of achtertuin en zet er groen voor in de plaats.  Van 19 tot en met 29 april 2024 of van 31 mei tot en met 9 juni 2024 kunt u uw tegels ook rechtstreeks inleveren bij GroenRijk Geldrop. Meld uw tegels aan via www.nktegelwippen.nl en neem de ontvangstbevestiging mee naar GroenRijk. In ruil daarvoor kunt u bij GroenRijk een gratis plantje uitkiezen.

U kunt ook een geveltuin en/of boomspiegeltuin aanleggen

Woont u in een huis zonder voortuin, maar heb je wel groene vingers? In onze gemeente is het mogelijk om een gevel- en/of boomspiegeltuin aan te leggen. Dat ziet er niet alleen leuker uit, maar is ook goed voor de dieren en tegen de warmte. 

Hoe?

Een geveltuintje maakt u gemakkelijk door groen aan te planten in een strook tegen de voor- of zijgevel of schutting van een woning. Een boomspiegel is de vierkante ruimte die ligt rondom een boom op de stoep. U kunt hier een klein tuintje van maken door er plantjes in te zetten.

Deze kleine tuintjes fleuren niet alleen de straat op, maar zijn ook nog goed voor de biodiversiteit en zorgen voor een gezondere leefomgeving. Het groen laat regenwater beter weglopen en zorgt voor verkoeling, omdat het minder warmte vasthoudt dan tegels of beton.

  • De gemeente haalt de tegels weg en maakt de geveltuin plantklaar, jij mag de plantjes kiezen en het tuintje onderhouden. 
  • Staat er een boomspiegel in je straat? Ook daarvan kan je een boomspiegel maken. 
  • U moet u wel even aanmelden. Dat kan via samenduurzaam.geldrop-mierlo.nl