Door je huis te verduurzamen, verlaag je jouw energierekening en draag je bij aan minder klimaatverandering. Dubbele winst dus. Op deze pagina lees je welke maatregelen je kunt nemen, in welke volgorde je dat het best kunt doen en waar je rekening mee moet houden. 

Het is niet handig om eerst zonnepanelen op het dak te leggen, terwijl je een jaar later het dak wil gaan isoleren. Mileucentraal heeft daarom een stappenplan bedacht. Iedere maatregel is een stap dichterbij een energiezuinig huis. De eerste stap het dichten van naden en kieren en het eindpunt van de route is aardgasvrij wonen. Hieronder nemen we de belangrijkste stappen met je door. Voor het volledige het stappenplan en meer informatie ga je naar www.verbeterjehuis.nl(externe link). Extra voorlichting nodig? Neem dan contact op met het EnergieHuis Slim Wonen. 

Stap 1: Energie besparen 

Wil je minder energie verbruiken? Dan is het belangrijk dat de warmte in huis zo goed mogelijk binnen blijft. Om te beginnen is het goed om naden en kieren te dichten en tochtstrips te plaatsen onder bijvoorbeeld de tussendeuren. Ook door middel van kleine gedragsveranderingen kun je een hoop verschil maken. Deze kleinere, simpele maatregelen zijn ook interessant voor huurders, die zelf niet in de positie zijn om grotere maatregelen te nemen. De gemeente zette mogelijke kleine maatregelen op een rij. 

Een duurzamer, meer comfortabel huis begint bij vast te stellen hoe goed je woning geïsoleerd is. Het EnergieHuis Slim Wonen ontwikkelde een Woning Quickscan waarmee je inzicht krijgt in de isolatiestatus van het huis. Dit loket is een partner van Milieucentraal. 

WoningQuickscan (externe link)

Warmte binnen houden begint met het dichten van kieren en naden en het plakken van tochtstrips onder tussendeuren. De gemeente maakte een lijst van slimme, makkelijk aan te brengen en goedkope maatregelen. Daarna kun je over gaan tot grotere maatregelen, zoals: 

  • Isolatie van het dak
  • Isolatie van de vloer
  • Isolatie van de spouwmuren
  • Isolatie van het raam en de kozijnen

Heb je alles al goed geïsoleerd? Het kan geen kwaad nog eens goed te controleren of je plekken vindt waar de tocht toch doorheen komt. Het EnergieHuis Slim Wonen biedt een warmtebeeldscan waarmee je inzicht krijgt in de situatie. 

Via onderstaande button ga je naar een overzicht van beschikbaar subsidies en leningen. Deze zijn ook interessant voor VvE's. 

Lees alles over subsidies en leningen 

Ventilatie is belangrijk

Het is belangrijk om goed te ventileren in een geïsoleerde woning. Door al de warmte buiten te houden, zorg je er namelijk ook voor dat de verse lucht buiten de duur blijft. Milieucentraal wijst op slimme manieren om je huis energiezuinig, maar goed te ventileren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van speciale winddruk-geregelde roosters.

De volgende stap is zorgen dat je jouw huis verwarmd en van elektriciteit voorziet met hulp van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Ook hier kan slimme ventilatie interessant zijn. 

*Bij het isoleren van je woning moet je rekening houden met vogels of vleermuizen die zich gevestigd hebben in bijvoorbeeld de buitenmuur. Lees hier meer over op de website van MilieuCentraal(externe link) of Natuurvriendelijk Isoleren(externe link)

Hulp nodig? Ga naar het EnergieHuis Slim Wonen

Zie je door de bomen het bos niet meer door alle verschillende mogelijkheden? Of heb je specifieke vragen over het verduurzamen van uw huis? De deskundige Energiecoaches van het EnergieHuis Slim Wonen helpen je graag

Lees meer over het EnergieHuis Slim Wonen 

Stap 2: Duurzame energie gebruiken 

Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat en dat er dus minder energie gebruikt hoeft te worden. Je kunt nog een stap verder gaan in het verduurzamingsproces door ervoor te zorgen dat de energie die je nog wel gebruikt duurzaam is opgewekt. In combinatie met zonnepanelen die voor gratis stroom zorgen, zijn deze maatregelen financieel ook nog eens heel voordelig.

Zonnepanelen zijn altijd een goed idee. Het maakt in principe niet uit wanneer je ze op het dak legt, al is het natuurlijk wel belangrijk om goed te kijken wat u nog allemaal wil doen aan uw huis. Als je binnenkort nieuwe pannen op je dak wil leggen of het dak nog wil isoleren, is het misschien een slim idee als je nog even wacht met de aanleg van panelen.

Duurzame energie gebruiken kun je verder op de volgende manieren doen:

  • Moet je cv-ketel vervangen worden? Denk dan bijvoorbeeld aan een (hybride) warmtepomp waarmee je jouw huis gedeeltelijk of helemaal verwarmd met hulp van elektriciteit. Zo ben je weer een stap dichterbij gasloos wonen. Afhankelijk van het soort warmtepomp komt de warmte dan uit de lucht, water of de bodem.
  • Ventilatie door middel van terugwinning is ook een manier om warme lucht in huis te reguleren. Het systeem reguleert de lucht in huis dan op zo’n manier dat de warmte en koude die al aanwezig is in huis op de juiste plekken wordt hergebruikt en er geen energie verloren gaat.

In Kerkakkers en Coevering onderzoeken we dit jaar samen met inwoners welke stappen er nodig zijn om aardgasvrij te worden en welke alternatieven er zijn. Woon je in deze wijk en twijfel je over wat je nu al kunt doen qua verduurzaming? Isolatie is in ieder geval altijd een goed idee. 

Lees hier meer over het onderzoek 

Praktische voorbeelden woningisolatie

Veel mensen die willen verduurzamen door de woning te isoleren weten niet goed waar te beginnen. Wat is er bijvoorbeeld noodzakelijk om te doen in het type huis dat ik heb? En welke maatregelen zijn er mogelijk? Wat moet ik doen om te voldoen aan de isolatiestandaard? 

Het Expertise Centrum Warmte heeft bij een aantal voorbeeldwoningen in kaart gebracht welke isolatiemaatregelen er waarschijnlijk al aanwezig zijn en wat er nog moet en kan gebeuren. Heb je bijvoorbeeld een tussenwoning uit de jaren zestig met een plat dak? Dan weet je na een blik op de website meer over hoe de verschillende bouwdelen van het huis waarschijnlijk geïsoleerd zijn. En wat nog moet gebeuren om aan de isolatiestandaard te voldoen. 

Ik wil op zoek naar voorbeeldwoningen (externe link)