Ga je een nieuw huis bouwen? Het bouwen van een huis is het ideale moment om na te denken over duurzaamheid. Je krijgt de kans om vanaf de start zo comfortabel mogelijk te wonen met altijd de juiste temperatuur in huis, je beperkt de maandelijkse energielasten en je investeert in de toekomst, omdat je huis zo minder snel toe is aan renovatie en langer zijn waarde behoudt.  

Bij het bouwen van een huis moet je voldoen aan een hoop wetten en regels die je verplichten om aan bepaalde standaarden te voldoen ( zie ook het bouwbesluit(externe link)(externe link)). Woningen die nu gebouwd worden, moeten bovendien aardgasvrij zijn en voldoen aan de eisen voor Bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Zo ben je automatisch al bezig met duurzaam bouwen.

Een woning is bijna energieneutraal als die zelf de energie opwerkt die nodig is voor het het gebouw. Dat wil zeggen: voor verwarmen en koelen van de woning, ventilatie, warm water en verlichting. De gemeente helpt je graag met deze stappen. 

De GPR-methode 

Het instrument ‘GPR Gebouw’ helpt om inzicht te krijgen in hoe duurzaam keuzes in het ontwerp zijn. Je kunt een toegangscode aanvragen voor het instrument ‘GPR gebouw’ door een e-mail te sturen naar samenduurzaam@geldrop-mierlo.nl. Vermeld in de
e-mail de naam van de opdrachtgever, de naam van de architect, het woningtype en de contactgegevens (inclusief e-mailadres) van degene die het programma gaat gebruiken. Via een berekening in dit instrument kunt u laten zien dat u de GPR score 8 haalt. 

Duurzaam adviesgesprek

De gemeente bied je, met je architect, een gratis adviesgesprek aan als je duurzaam wilt bouwen. Met dit gesprek krijg je handreikingen om een zo duurzaam mogelijk ontwerp te maken tegen zo minimaal mogelijke meerkosten. Bel naar het nummer van de gemeente (040- 2893893) als je daar gebruik van wil maken. 

Lees de digitale folder over duurzaam bouwen