Maak je omgeving klaar voor de toekomst
Wat is klimaatadaptatie?
Door klimaatverandering worden de weersomstandigheden in de toekomst extremer. Dit kan grote gevolgen hebben, ook voor onze gemeente.
- De kans wordt groter op periodes waarin juist geen regen valt en waar het extreem heet is. De klachten die mensen en dieren hierdoor krijgen noemen we hittestress.
- Hevige neerslag zal vaker voorkomen. Dit kan voor wateroverlast zorgen. Zowel bij mensen in huis, in de achtertuin als op straat. In buurten met veel stenen zal het water niet goed kunnen wegstromen. Het is daarom belangrijk dat
- Door het gebrek aan regenval en hoge temperaturen verdampt er veel water waardoor de grond uitdroogt. Dit heeft negatieve gevolgen voor onze natuur en het zorgt ervoor dat onze biodiversiteit afneemt. Daarnaast is er minder water beschikbaar voor drinkwaterproductie en is er minder koelwater beschikbaar voor de industrie.
Het is daarom belangrijk dat we onze omgeving inrichten op deze veranderingen. Dat is iets waar zowel de gemeente als onze inwoners een rol in hebben.
Wat kan je doen?
- Last van extreme hitte kun je het best voorkomen door veel groen aan te brengen in je tuin. Tegels nemen veel warmte op, terwijl gras en beplanting juist verkoelend werken. Door creatief te zijn kun je misschien ook schaduwrijke plekken maken met hulp van struiken of een groene pergola. Wil je ook groen voor je huis maar heb je geen voortuin? Plant dan een geveltuintje aan of adopteer een boomspiegel!
- Wateroverlast in je omgeving kun je tegengaan door tegels in uw tuin te vervangen door groen. Planten nemen water nu eenmaal beter op dan stenen. Je kunt ook zorgen voor betere afwatering door uw regenpijp af te koppelen zodat het water niet meer in het riool terechtkomt. We hebben hier ook een subsidie voor. Je kunt het water ook nog eens opvangen in een regenton. Op dagen dat het heel droog is en er weinig regen valt, kun je je eigen tuin in hiermee besproeien.
- Heb je grond in het buitengebied en wil je aanpassingen doen in het landschap die bijdragen aan het verminderen van hittestress, het voorkomen van wateroverlast en het stimuleren van biodiversiteit? Dan is de Stimuleringsregeling Landschap misschien iets voor u.
Hittestress en wateroverlast in Geldrop-Mierlo
Op de kaarten zie je dat de aanwezigheid van groen veel verschil maakt. In de centra van Geldrop-Mierlo zijn de temperaturen duidelijk hoger dan in bosrijke gebieden. Waar inwoners in de bebouwde gebieden ook een rol kunnen spelen in de vergroeningsslag, is de gemeente vooral aan zet in en rond natuurgebieden. Ook is duidelijk in kaart gebracht waar risico's op wateroverlast het hoogst zijn. De komende jaren gaan we er onder andere voor zorgen dat:
- we onze natuurgebieden behouden en versterken, waarbij we ook letten op afwatering
- we bij nieuwbouw goed letten op voldoende afwater mogelijkheden en groen in de directe leefomgeving
- we kijken naar mogelijkheden rondom wateropslag, bijvoorbeeld in natuurgebied De Molenheide
- we bezig blijven met het vergroenen van onze dorpskernen