Mijn tuin vergroenen

Wil je zelf aan de slag dan zou je aan de volgende acties kunnen denken:

  • Plant streekeigen planten en bomen en kies planten die bij de omstandigheden passen waarin je ze plant (schaduw, droogte, bodemtype). 
     
  • Maak je tuin aantrekkelijk voor dieren door ze voedsel, water, nest- en schuilgelegenheden aan te bieden. Dus bloeiende planten voor de insecten en bessendragende struiken voor vogels. Het laten liggen van bladeren en takken is ook goed voor de biodiversiteit.
     
  • Verhard een zo klein mogelijk oppervlakte van de tuin en maak zo plaats voor groen. Dit is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar laat ook het regenwater sneller wegzakken en om het daarna langer vast te houden. 
     
  • Plaats nestkasten, zwaluwdakpannen of vleermuiskasten. Dit trekt vogels en vleermuizen aan die ook het aantal hinderlijke insecten zoals muggen in uw tuin kunnen verminderen. 

Welke plantjes zijn goed voor de biodiversiteit? 

  • Insecten zijn erg belangrijk voor ons ecosysteem. Om de tuin aantrekkelijk te maken voor deze diertjes kun je bijvoorbeeld de klokjesbloem, lavendel of de kogellook planten. Bloeiende en besdragende struiken hebben meerwaarde voor insecten, maar ook voor vogels. 
     
  • Planten die van nature in onze omgeving voorkomen zijn beter voor de biodiversiteit. Mooie en nuttige inheemse planten zijn onder andere de wilde boskant, de stijve naaldvaren of de gele dovenetel. 
     
  • Wil je planten die heel de winter mooi groen blijven? Dan zijn bijvoorbeeld de gele dovenetel, de bosaardbei en de grote veldbies heel geschikt. 
     
  • Vermijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin. Deze middelen bevatten stoffen die zeer schadelijk zijn voor de natuur en de biodiversiteit. Ook je huisdier kan bovendien last krijgen van de giftige stoffen. 

Interessante projecten waar je aan mee kunt doen

Heb je geen voortuin maar wel groene vingers? Le geen geveltuintje of boomspiegeltuin aan!

Meer over gevel- en boomspiegeltuinen

Woon je in het buitengebied en wil je meer biodiversiteit op je erf? Door nestkasten op te hangen of speciale zaadmengsels in te zaaien, help je de zwaluw, de mus, de uil en de vleermuis.

Meer over de Ervenplus 

Groen in de buurt heeft veel voordelen 

  • Een lagere energierekening. 
    Begroeide gevels en daken zorgen in de winter voor minder warmteverlies, waardoor de verwarming niet zo hard hoeft te werken en u kosten bespaart. In de zomer zorgt groen dan weer voor extra verkoeling, waardoor de airco minder snel aan hoeft. 
  • Minder wateroverlast. Water loopt nou eenmaal beter weg in een omgeving vol met planten dan in een buurt waar enkel tegels liggen. Dit is geen overbodige luxe in een tijd waarin extremer weer steeds vaker voorkomt. 
  • Hogere huizenwaarde
    Veel groen in de omgeving zorgt vaak ook voor een hogere waarde van huizen en kantoren. 
  • Gelukkigere mensen. 
    Een groene buurt zorgt niet alleen voor meer welzijn, maar ook voor meer contact  onder elkaar en veiligheid. 
     
  • Een schonere leefomgeving.
    Doordat bomen, struiken en planten fijnstof op nemen wordt de lucht die je inademt schoner. Mensen die in een groene buurt wonen hebben zo minder kans om bijvoorbeeld infecties aan de luchtwegen te krijgen. 
     
  • Meer biodiversiteit. 
    Meer verschillende planten in de tuin zorgen voor meer dieren in de omgeving. Dieren doen vaak onzichtbaar, maar heel nuttig werk. Wist jebijvoorbeeld dat spinnen zorgen voor minder kakkerlakken, vliegen en muggen in de tuin?
     
  • Minder droge grond. 
    Hete perioden zorgen voor uitdroging van de grond. Dit heeft allerlei negatieve gevolgen voor de biodiversiteit. Door groen aan te planten stroomt het water niet alleen beter weg maar wordt het water ook nog eens beter vastgehouden in de grond. 

Heb je interesse in nog meer informatie over biodiversiteit en vergroenen? Of heb je zin om de handen uit te steken en je in te zetten voor een groenere gemeente? 

Kijk dan eens op de websites van IVN Geldrop of IVN Mierlo. 

IVN Geldrop  IVN Mierlo 

Meer informatie vindt u via bovenstaande links. Hier lees u ook meer over de zadenbibliotheek in Geldrop, de eerste in de regio!