Niet iedereen heeft de mogelijkheid het huis grondig te verduurzamen. Toch kun je ook zonder grote maatregelen de energierekening omlaag brengen. Door te letten op gedrag en het aanbrengen van kleine besparende maatregelen, verminder je jouw energieverbruik namelijk ook. Op deze pagina staan enkele tips opgesomd. Een compleet overzicht met meer informatie en rekenvoorbeelden vind je op Milieucentraal(externe link). Kijk hieronder hoe je kunt besparen op gas en op stroom. 

Besparen op gas 

Bespaar gas door ervoor te zorgen dat de verwarming niet zo hard hoeft te werken om de temperatuur in huis aangenaam te houden.

  • Verwarm alleen de ruimtes waar je bent en houd de deuren dicht zodat de warmte niet kan ontsnappen. Vergeet je dit vaak? Voor een paar euro kun je een deurveer of deurdranger kopen waardoor de deur vanzelf dichtgaat. Ook kan je tochtstrips aanbrengen om naden en kieren mee te dichten. Door alleen ruimtes te verwarmen waar je bent kun je met de huidige prijzen tot 370 euro per jaar besparen en met tochtstrips kun je 90 euro per jaar besparen (gasprijzen in 2023). 
     
  • Houd de warmte ook beter vast door bijvoorbeeld radiatorfolie te plakken tussen de radiator en de buitenmuur en verspreid de warmte beter door een radiatorventilator vast te maken aan de onderkant van de radiator. Dit kan gewoon met magneetjes. Op deze manier verspreid je meer warmte door het huis, terwijl je minder energie hoeft te gebruiken. 
  • Heb je enkel of dubbel glas en ben je niet in de mogelijkheid deze te vervangen door HR++ of triple glas? Je zou dan kozijnfolie aan kunnen brengen. Door de folie met dubbelzijdige plakband aan te brengen op de kozijnen, houd je de warmte beter vast. Je ziet er bijna niets van. 
     
  • Door de cv-ketel op 60 graden in te stellen in plaats op 80 graden Celsius, kunt u ook een hoop besparen. U zult er niets van merken, behalve in uw portemonnee. Het water in de ketel hoeft namelijk helemaal niet zo heet te zijn om uw huis te verwarmen. 
     
  • Ook in de badkamer kun je gas besparen. Door simpelweg minder lang te douchen of minder heet water te gebruiken. Voor relatief weinig geld kun je een waterbesparende douchekop aanschaffen, waardoor je veel minder water verbruikt zonder het echt te merken. Door maar 5 minuten te douchen kunt u met de huidige prijzen 70 euro per jaar besparen. Koop een waterbesparende douchekop en u bespaart nog eens 37 euro per jaar (gasprijzen in 2023). 

Do you want to save energy? In the flyer below you will find some quick tips to save energy and information about the Energy Cost Reduction project. 

Flyer on how to save energy(externe link) 

Besparen op stroom 

  • Bespaar stroom door apparaten die je niet gebruikt niet alleen op stand-by te zetten, maar daadwerkelijk helemaal uit te zetten of zelfs de stekker eruit te trekken. Sommige televisies, computers of andere apparaten verbruiken ook nog stroom als ze uitstaan terwijl de stekker nog in het stopcontact zit.
     
  • Als je meerdere apparaten bij elkaar in de buurt hebt staan, is het handig om alle stekkers in een contactdoos met aan/uitschakelaar te steken, zodat je gemakkelijk alle stekkers uitschakelt. Als het lastig is om een apparaat helemaal uit te zetten of de stekker eruit te halen kun je een bespaarstekker aanschaffen. 
     
  • Is het warm in huis? Zet dan niet de airco aan, maar de ventilator. Jaarlijks kun je hierdoor met de huidige prijzen (2023) 160 per jaar besparen en 50 euro op de lange termijn. 
  • Ongeveer 14 procent van de stroom die je gebruikt gaat naar verlichting. Hier valt dus flink wat te besparen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de gloeilampen en halogeenlampen te vervangen door ledverlichting. Zelfs al doen uw oude lampen het nog goed, is het toch financieel voordelig ze te vervangen door minder stroom slurpende varianten. Milieucentraal geeft een voorbeeld: door 10 halogeenlampen van 20 Watt en 1 gloeilamp van 40 watt te vervangen door ledlampen van 4 watt, kunt u met de huidige prijzen 89 per jaar besparen (stroomprijzen van 2023). 
     
  • Je kunt ook stroom besparen tijdens het doen van de was. Hoewel het soms noodzakelijk is om om 60 graden Celsius te wassen (bijvoorbeeld wanneer iemand in huis een besmettelijke ziekte heeft), is het vaak voldoende om te wassen op 30 of 40 graden. Je was wordt dan gewoon schoon en met de huidige prijzen (2023) bespaar je 35 euro per jaar en 8 euro op de lange termijn.