Laadpaal aanvragen

Heb of wil je een elektrische auto? Dan is het handig als er een laadpaal dicht bij in de buurt is. Lees hier waar je laadpalen binnen en buiten onze gemeente kunt vinden en hoe je er een kunt aanvragen.

Heb je een eigen oprit?

Als je een eigen oprit hebt, kun je thuisladen. Een thuislaadpunt voor een elektrische auto heeft enkele voordelen ten opzichte van het laden bij een openbare laadpaal. Zo heb je bij het thuisladen een laad- en parkeergarantie op je eigen oprit, waardoor je nooit op zoek hoeft naar een beschikbare laadpaal bij jouw in de wijk. Daarnaast kun je ook de koppeling maken met je zonnepanelen, waardoor je laadverbruik (deels) opgevangen wordt door jouw eigen opgewekte duurzame energie.

Thuislaadpunten zijn er in allerlei vormen en maten. Ook zitten er grote verschillen tussen de functionaliteit, eigenschappen en prijs van thuislaadpunten. Daarnaast moet u rekening houden met de kosten van de installatie van een dergelijk systeem. Om de juiste keuze voor een thuislaadpunt te maken, kun je terecht op de onafhankelijke website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Hier vind je informatie over elektrisch vervoer, elektrisch laden en het kiezen van een laadpaal voor je eigen oprit.

Laden op eigen terrein als VvE-lid

Ook als jouw woning deel uit maakt van een VvE en je een eigen parkeergelegenheid heeft kun je thuis laden bij een thuislaadpunt. Je moet het plaatsen van een laadpaal dan wel afstemmen met de VvE-leden.

Wanneer je als VvE gezamenlijk een thuislaadpunt wilt realiseren, is het belangrijk om goed te communiceren en een gedegen plan te presenteren aan de andere leden in de VvE. Voor meer informatie hierover en een overzicht van alle stappen die je voor de realisatie van een thuislaadpunt bij een VvE dient te nemen verwijzen wij naar de onafhankelijke website van VvE laden. Wil je advies over thuislaadpunten? Je kunt hiervoor subsidie krijgen.

Laden op eigen terrein als huurder

Als huurder van een woning en/of parkeerplaats zijn er verschillende mogelijkheden om gebruik te maken van een thuislaadpunt. Als eerste is het belangrijk om te overleggen met uw verhuurder. Vaak is deze bereid om mee te denken en kunt u afspraken maken over wie de kosten voor het thuislaadpunt betaalt. In sommige gevallen is het mogelijk om het thuislaadpunt mee te nemen naar een nieuwe woning of om het achter te laten voor de volgende huurder. Ook kun je op zoek gaan naar aanbieders van thuislaadpunten die specifiek gericht zijn op huurders. Er zijn verschillende bedrijven die deze service aanbieden en je kunnen helpen met het vinden van een geschikt thuislaadpunt voor jouw situatie.

Publieke laadpaal 

Heb je geen eigen oprit? Dan kun je een publieke laadpaal aanvragen. Bij een openbare laadpaal kun je jouw elektrische auto opladen. Op deze website kun je de laadpalen in onze gemeente en daarbuiten vinden. Het netwerk van openbare laadpalen wordt de komende jaren uitgebreid. Parkeren bij een laadpaal langs de openbare weg is alleen voor ladende (dus aangesloten) elektrische auto's.

Wil je een verzoek indienen voor het plaatsen van een oplaadpaal in de buurt van jouw woning? 

Aanvragen publieke laadpaal 

Heb je vragen over een aanvraag van een laadpaal? Neem dan contact op met Erica Derijcke via het telefoonnummer 040 289 38 93. Heb je een invalidenparkeerplaats? Ook dan zijn er mogelijkheden voor een laadpaal. Neem daarvoor contact op met Ies van Overbeeke via telefoonnummer 040 289 38 93.

Voorwaarden en kosten

Voorwaarden 

  • Je hebt geen parkeergelegenheid op eigen terrein, zoals een oprit, carport e.d. Is dit wel het geval dan kunt u uw eigen oplaadpunt maken en komt je niet in aanmerking;
  • De aanvrager gebruikt of gaat een elektrische auto gebruiken. Dit kun je aantonen met een kentekenbewijs, aankoopcontract of leasecontract;
  • Binnen een afstand van 300 meter van uw woning of bedrijf is geen openbare laadpaal aanwezig. Is dit wel het geval dan komt wordt alleen een paal bij geplaatst bij voldoende hoog verbruik aan de bestaande laadpaal. Wij gaan zo efficiënt mogelijk om met de openbare ruimte. We zoeken binnen loopafstand van 300 meter naar de meest geschikte plek.

Kosten 

Het aanvragen van de laadpaal kost geen geld. Voor het opladen aan een openbare laadpaal heeft u een laadpas nodig. Er zijn veel aanbieders van laadpassen, te vinden via www.laadpassen.nl(externe link) of www.laadpas.com(externe link). De kosten voor het abonnement en voor de elektriciteit betaalt u aan de aanbieder. Houd er bij het kiezen van een voordelige laadpas rekening mee bij welke laadpalen u het meest gaat laden. Verschillende aanbieders rekenen verschillende tarieven bij verschillende palen. In onze gemeente Geldrop-Mierlo plaatst Vattenfall InCharge op dit moment de openbare laadpalen.