Veel gestelde vragen Laadpalen

Hier vindt u veel gestelde vragen en de antwoorden.

Wat kost een openbare laadpaal?

Niets. U betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto. 

Wordt het mijn eigen laadpaal?

Nee. De laadpaal is openbaar en voor iedereen te gebruiken.

Wat zijn mogelijke locaties voor nieuwe laadpalen?

In de Gemeente wordt de komende tijd het netwerk van openbare laadpalen steeds verder uitgebreid. De provincie heeft een adviesbureau in de arm genomen die voor alle gemeenten een concept plankaart maakt. De gemeente controleert de locaties. De concept plankaart wordt ter inzage gelegd aan de inwoners van Geldrop-Mierlo. Inwoners kunnen feedback geven op de locaties en alternatieve plekken voorstellen. De gemeente weegt deze feedback mee bij het definitief maken van de plankaart. Op de plankaart komen meer locaties te staan dan er daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden.   

Hoe worden de locaties bepaald van de laadpalen die worden geplaatst?

Elke 6 maanden kiezen we de beste plekken voor openbare laadpalen. Onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge voert daarvoor een zogenaamde laaddrukanalyse uit bij de al bestaande laadpalen en bekijkt waar de laaddruk het grootste is. Op de best presterende locaties worden aan de hand van de zogenaamde plankaart locaties geselecteerd waar nieuwe laadpalen worden geplaatst. Aanvullend hierop is het mogelijk voor een inwoner of forens een signaal af te geven aan de laadpaalexploitant om een laadpaal bij te plaatsen. Deze signalen worden meegenomen bij het kiezen van de locaties. Zo zorgen we ervoor dat waar de vraag naar laden het grootste is er meer laadmogelijkheden komen.

Wie bepaalt of er een laadpaal komt?

Vattenfall InCharge en de Gemeente bepalen waar een laadpaal komt. Het kan gebeuren dat er nog geen laadpaal bij u in de buurt is of de bestaande druk bezet zijn. Stel hier dan een locatie voor een laadpaal voor.

Hoe verloopt de planning van het plaatsen van een laadpaal?

Elke 6 maanden kiezen we uit de plankaart de beste plekken voor openbare laadpalen. De gemeente neemt voor die locaties een verkeersbesluit en legt dit ter inzage. Bewoners in de buurt hebben 6 weken om bezwaar te maken. Netbeheerder Enexis bereidt de netaansluiting voor. Vattenfall bereidt de installatie voor. Vattenfall installeert de laadpalen binnen 6 maanden.

Wat is het laadtarief?

Het laadtarief bij de laadpalen die nieuw worden geplaatst, vindt u hier

Hoe kom ik aan een laadpas?

Om de laadpalen te gebruiken heeft u een laadpas nodig. Er zijn veel aanbieders van laadpassen, te vinden via www.laadpas.comlaadpaswijzer.nl of www.laadpassen.nl. Met een laadpas van Vattenfall kunt u laden tegen het tarief van € 0,3509 per kWh bij laadpalen van Vattenfall die in Noord-Brabant en Limburg worden geplaatst en de laadpas werkt op alle publieke laadpalen in Nederland. U vraagt de laadpas hier aan.

Hoe vind ik een laadpaal in de buurt?

Er zijn allerlei apps waarmee u een laadpaal in de buurt vindt. Onze samenwerkingspartner Vattenfall InCharge biedt de gratis InCharge app aan. Daarin vindt u alle openbare laadpalen. Ook ziet u of een laadpaal vrij is en rijdt u er direct naartoe met de ingebouwde navigatiefunctie. U downloadt de app hier.

Wat moet ik doen bij een storing op een openbare laadpaal?

Bel het storingsnummer op de laadpaal of geef de storing door via de Vattenfall InCharge app. Via de app word je op de hoogte gehouden wanneer de storing is verholpen. 

Hoeveel auto’s kunnen tegelijk bij de laadpaal laden?

Er kunnen twee elektrische auto’s tegelijkertijd laden.

Hoeveel parkeervakken worden bij de laadpaal gereserveerd?

Er wordt tenminste 1 parkeervak gereserveerd voor elektrisch laden. Dat betekent dat een auto die niet oplaadt, daar niet mag parkeren. Wordt er meer dan 3.500 kWh geladen per jaar, dan wordt ook het tweede parkeervak gereserveerd.

Welke laadpalen worden geplaatst?

De laadpalen die worden geplaatst zijn van leveranciers Alfen en Evonity. Deze laadpalen zijn voorbereid voor toekomstige innovaties en hebben een display. Het laadvermogen van deze laadpalen gaat tot maximaal 11 kW.

Belasten deze laadpalen het elektriciteitsnet?

De laadpalen bieden een kans om het elektriciteitsnet te ontlasten door Slim- en Netbewust te laden. Hiermee benutten we de netcapaciteit zo goed mogelijk op drukke momenten. Als er sprake is van piekdrukte laden elektrische rijders met minder vermogen zonder dat ze daar last van hebben. Hiermee bestrijden we samen overbelasting van het net. Komt het een keertje niet uit? Dan kan je via de InCharge app of de QR-code op de laadpaal Slim Laden uitzetten.

Met welke snelheid kan ik bij de laadpaal laden?

De laadpalen hebben een laadvermogen tot maximaal 11 kW. De werkelijke snelheid waarmee je gaat laden hangt af van het type auto en de drukte op elektriciteitsnet. De laadpaal geeft het hoogst mogelijke beschikbare vermogen, mits de auto op die snelheid kan laden.

Ook hangt de werkelijke snelheid waarmee je gaat laden af van de bezetting van de laadpaal:

  • Als er één 3-fase auto laadt dan krijgt die 3x 16 Ampère
  • Als er twee 3-fase auto's laden krijgen ze ieder 3x 12 Ampère
  • Als er één 1-fase auto laadt dan krijgt die 1x 16 Ampère
  • Als er twee 1-fase auto's laden krijgen ze ook ieder 1x 16 Ampère

De laadpaal geeft altijd minimaal 3,7 kW aan elektrische auto’s die zijn aangesloten.

Is de stroom van de laadpalen groen?

Standaard wordt groene stroom geleverd.

Wat kan ik doen als de laadpaal vaak bezet is?

Maak hiervan een melding via de Vattenfall InCharge app. Als er veel gebruik wordt gemaakt van een laadpaal in de buurt kunnen we mogelijk een extra laadpaal plaatsen. Hier kun je een voorstel indienen voor een locatie.

Hoe blijf ik op de hoogte van nieuwe laadpalen in mijn omgeving?

Via de openbare kaart blijft u op de hoogte van laadpalen die in ontwikkeling zijn. Zo weet u al voordat de laadpalen er staan waar er laadpalen gaan komen. Uiteraard ziet u hier ook de laadpalen staan waar u al gebruik van kunt maken.