Water opvangen? Afkoppelen en groene daken
De afgelopen jaren wordt het weer steeds grilliger. Lange periodes van droogte, gevolgd door hevige regenbuien die steeds vaker overlast en schade veroorzaken. Als gemeente willen we onze omgeving hier beter tegen bestand maken, samen met u als inwoner. Een van de dingen die je zelf kunt doen, is het opvangen van regenwater in je eigen tuin of het vervangen van tegels door groen. Je kunt hiervoor subsidie krijgen van de gemeente.
Aanvraagformulier
Hieronder vind je de link naar het aanvraagformulier voor subsidie voor het nemen van maatregelen om zelf regenwater op te vangen. Belangrijk: Doe deze aanvraag voordat je start met de werkzaamheden. Een aanvraag wordt pas in behandeling genomen als deze aan de voorwaarden voldoet (ontvankelijk is) en volledig is.
Bij het aanvraagformulier stuur je altijd het volgende mee:
- Een omschrijving van de uit te voeren werkzaamheden.
- Een kaart waarop je aangeeft wat je gaat doen, waar je dat gaat doen en om hoeveel m2 het gaat.
- Foto’s van de situatie voor uitvoering van de werkzaamheden.
- Een offerte of kostenraming van de uit te voeren werkzaamheden en/of de te gebruiken materialen.
Afhankelijk van de maatregel die je wil doorvoeren, moet je aparte stukken meesturen.
De subsidie kan aangevraagd worden voor 1 of meer van de volgende maatregelen:
- De aanleg van een groen dak.
- Het afkoppelen van de regenwaterafvoer van de riolering en het op eigen terrein vasthouden en verwerken van regenwater.
- Het weghalen van erfverhardingen en de tuin in plaats daarvan vergroenen.
Er kan geen subsidie aangevraagd worden voor:
- Groene gevels.
- regentonnen of soortgelijke voorzieningen met een overloop op de riolering.
- Het vergroenen van openbare verhardingen (zoals geveltuintjes)
- Het vergroenen van verhardingen bij nieuwbouw.
- De aanleg van 'half open verhardingen' zoals bijvoorbeeld grasbetonstenen.
- De aanleg van kunstgras of kunstplanten.
Wat gebeurt er nadat je de aanvraag gedaan heeft?
- Wij streven er naar binnen 8 weken na ontvangst van de aanvraag te reageren.
- Je ontvangt van ons een brief waarin staat of en hoeveel subsidie je van ons kunt krijgen. Dit heet een beschikking.
- Wij baseren het subsidiebedrag op de aangeleverde gegevens. Let er daarom op dat je de aanvraag zo volledig en duidelijk mogelijk invult.
- Het college van burgemeester en wethouders kan aan de beschikking nadere voorschriften en voorwaarden verbinden.
Wij verwachten van jou dat je binnen 6 maanden na aanvragen van de subsidie de werkzaamheden voor het zelf opvangen van regenwater hebt afgerond. Vervolgens vraag je binnen 2 maanden nadat de werkzaamheden zijn afgerond de subsidievaststelling aan. Dat kan via onderstaand formulier.
Bij deze aanvraag voeg je de volgende stukken toe:
- Foto’s van de situatie na uitvoering van de werkzaamheden.
- Facturen van de gemaakte kosten.
Hierna ontvang je de subsidievaststellingsbeschikking. Het bedrag dat als subsidie wordt vastgesteld is nooit hoger dan het bedrag dat in de subsidieverleningsbeschikking staat.
Uitbetaling
We betalen de definitieve subsidie in 1 keer uit. Dat gebeurt binnen 8 weken, nadat u de subsidievaststellingsbeschikking hebt ontvangen. Wij maken de subsidie over op het rekeningnummer (IBAN) dat je in jouw aanvraag hebt opgegeven.
Let op: wij geven geen voorschot op de subsidie.
Waarom zelf regenwater opvangen?
Bij veel huizen stroomt regenwater van het dak en terras direct naar het openbare riool. Dat gebeurt via regenpijpen en putjes. Het riool voert dit water samen met huishoudelijk afvalwater af naar de rioolwaterzuivering. Dat is zonde, want regenwater is relatief schoon en hoeft niet gezuiverd te worden. Bovendien kan de rioolwaterzuivering en ons rioolstelsel bij hevige regenval de grote hoeveelheid water niet verwerken. Met als gevolg dat het vuile water ongezuiverd in de Kleine Dommel belandt of de straat blank komt te staan of nog erger, uw huis binnenstroomt of via afvoerputjes en/of toilet omhoog komt. Als u het regenwater dat op uw terrein valt, zelf opvangt, ontlast u daarmee het riool. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, zoals het afkoppelen van de riolering en het regenwater opvangen in uw eigen tuin, het aanbrengen van een groen dak of de tegels in uw tuin vervangen door groen of grind.