Samen groen: Ode aan de gierzwaluw

Elke zomer zijn ze er. Ze vliegen hoog in de lucht of scheren over onze velden, op zoek naar insecten. En met een beetje geluk, vinden ze hun thuis in onze daken. Dit natuurjournaal is een ode aan de gierzwaluw. Want hoewel dit vogeltje niet groot is, doet ‘ie wel grootse dingen. En belangrijker nog, de gierzwaluw heeft onze hulp nodig.

Eten, drinken, slapen en zelfs paren. Gierzwaluwen doen het állemaal in de lucht. Dat is niet gek, als je bedenkt dat deze vogels soms wel tien maanden (!) achtereen vliegen. Tien maanden landen ze niet, maar slapen doen ze wel. Ze vliegen namelijk naar drie kilometer hoogte en laten zich al duttend naar beneden vallen. 

En daar houdt het niet op met de bijzonderheden, want gierzwaluwen leggen als ze in de lucht zijn ook nog eens gigantische afstanden af. Elk jaar brengen ze de zomer door in Nederland en vliegen ze rond augustus ongeveer 6.000 kilometer richting Centraal-Afrika. Daar blijven ze die winter, om vanaf april weer 6.000 kilometer terug te vliegen.

Biologische muggenbestrijders
Dat ze hier komen in de zomer is logisch. De muggen, de eikenprocessievlinders en vele andere insecten zijn dan in grote getalen aanwezig. En dat is nodig, want gierzwaluwen kunnen tot wel 20.000 insecten per dag eten! Dat maakt ze dus heel belangrijk om overlast van muggen en andere vervelende insecten te voorkomen

Gierzwaluwen hebben hulp nodig
Gierzwaluwen zijn van nature dieren die hun eieren op rotswanden leggen. Die hebben we in Nederland niet en dus zijn ze afhankelijk van onze gebouwen. De tienduizenden broedparen die er zijn, zoeken allemaal naar kieren en gaten in onze gebouwen om hun jongen groot te brengen. En daar komt een probleem om de hoek kijken: want hoe meer we isoleren, hoe minder kieren en gaten er zijn. Die worden allemaal afgesloten om de warmte binnen te houden en de kou buiten.

Wat kan jij doen?
Isoleren is natuurlijk enorm goed, maar we moeten ook gaan nadenken hoe we gierzwaluwen tóch een plekje kunnen geven in onze omgeving. Wij hebben ze namelijk net zo hard nodig als zij ons nodig hebben. Het belangrijkste wat je kan doen is nestgelegenheid bieden. Plaats bijvoorbeeld neststenen in groepjes met een onderlinge afstand van minimaal vijftig centimeter, bij voorkeur op een hoek of langs de kopse kant van een gebouw op het noorden of oosten. En ga je isoleren? Doe dat dan natuurvriendelijk door een gecertificeerde partij te kiezen. 

Ga voor meer informatie over natuurvriendelijk isoleren naar deze pagina over natuurvriendelijk isoleren of mail naar samenduurzaam@geldrop-mierlo.nl