Ik wil een groenere tuin

Ik wil makkelijke tips om mijn tuin groener te maken

Simpele en snelle maatregelen die jij kunt nemen 

  • Kies voor bloemen, planten en struiken die van nature voorkomen in onze omgeving. Zo creëer je goede omstandigheden voor de juiste insecten en andere dieren, die essentieel zijn voor onze lokale biodiversiteit. 
  • Zorg ervoor dat insecten en andere dieren het fijn vinden om naar jou tuin te komen. Doe dit met bijvoorbeeld besdragende struiken. Het helpt ook om te zorgen voor voldoende water (bijvoorbeeld een vogelbadje)en voldoende schuilplaatsen (bijvoorbeeld door bladeren te laten liggen) 
  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Deze zijn schadelijk voor dieren en planten. 
  • Geen zin om te tuinieren? Inheemse zaadjes planten hoeft niet moeilijk te zijn. Ga naar de zadenbibliotheek in de bibliotheek of vraag een gemeentemengsel aan bij de gemeente. Dit zijn zaadjes die sowieso goed zijn voor onze omgeving. Mailen kan naar samenduurzaam@geldrop-mierlo.nl 

Vraag om tips van een tuincoach 

  • Inwoners van Geldrop-Mierlo kunnen gratis een tuincoach boeken voor praktische tips om hun tuin groener en biodiverser te maken. De coaches geven persoonlijk advies over het aantrekken van bloemen en dieren, en hoe je je tuin beter kunt onderhouden tijdens extreme weersomstandigheden. Met eenvoudige tips maak je jouw tuin groener zonder veel werk. Een van de tuincoaches is Marjolein Lausberg. Lees hier haar verhaal. 

    Boek een tuincoach 

Laat je inspireren door IVN Geldrop en IVN Mierlo 

  • Heb je interesse in nog meer informatie over biodiversiteit en vergroenen? Of heb je zin om de handen uit te steken en je in te zetten voor een groenere gemeente? Kijk dan eens op de websites van IVN Geldrop of IVN Mierlo. 

    IVN Geldrop  IVN Mierlo 

Ik wil een geveltuin of boomtuin

Geen voortuin maar wel groene vingers? Leg een geveltuintje aan of adopteer een boomspiegel. Mensen zonder voortuin kunnen op deze manier toch een eigen stukje begroeiing aanplanten en onderhouden. Deze kleine tuintjes fleuren niet alleen de straat op, maar zijn ook nog goed voor de biodiversiteit en zorgen voor een gezondere leefomgeving. Het groen laat regenwater beter weglopen en zorgt voor verkoeling, omdat het minder warmte vasthoudt dan tegels of beton.

Ik wil boomspiegeltuin 

  • Een boomspiegel is de vierkante ruimte die ligt rondom een boom op de stoep. Je kunt hier een klein tuintje van maken door er plantjes in te zetten.
  • Aanvragen kan via onderstaande knop. De gemeente kijkt vervolgens of de boomspiegel geschikt is voor beplanting en of er geen ondiepe, gevaarlijke kabels in de grond liggen. Als alles in orde is legt de gemeente een speciale tegel bij de boomspiegel. Zo weten de mensen die de boomspiegels onderhouden dat ze van jouw boomspiegel af moeten blijven. Jij mag het tuintje zelf beplanten. 

Ik wil een geveltuintje 

  • Een geveltuintje maak je gemakkelijk door groen aan te planten in een strook tegen de voor- of zijgevel van een woning. 
  • Niet iedere woning komt in aanmerking voor een geveltuintje. Er gelden enkele voorwaarden, zoals dat de stoep breed genoeg moet zijn en dat de woning moet grenzen aan openbaar gebied. 

Vraag een geveltuin of boomspiegel aan 

Tips, voorwaarden en spelregels 

 

Ik wil mijn tegels gratis inleveren

Gemeente Geldrop-Mierlo doet opnieuw mee aan het NK tegelwippen. De gemeente, ondernemers, organisaties en inwoners halen tegels uit de grond en vervangen deze door groen. Mensen die hun tegels aanmelden op de website mogen hun gewipte tegels gratis inleveren bij de milieustraat. 

Hoe lever ik mijn tegels gratis in? 

  • Het enige wat je hoeft te doen is de tegels aan te melden via www.nktegelwippen.nl en de ontvangstbevestiging mee te nemen naar de Milieustraat. 
  • De gemeente organiseert drie acties met GroenRijk Geldrop. In april en in juni staat daar een container waar de tegels gratis in mogen, mits je in bezit bent van een ontvangstbevestiging van het NK tegelwippen. Je mag tijdens die actieweken dan ook een gratis plantje uitzoeken. 

Ik wil subsidie voor afkoppelen van regenwater, wippen van tegels of het maken van een groen dak

Op dit moment wordt de subsidieregeling vernieuwd. De website krijgt een update wanneer meer bekend is.