Hoe wordt Geldrop-Mierlo aardgasvrij?
De Nederlandse regering heeft bepaald dat in 2050 alle gebouwen aardgasvrij zijn. Dit betekent dat we ook in Geldrop-Mierlo over moeten op een alternatief, zoals warmte of elektriciteit. Deze overgang heet de warmtetransitie. De overgang naar andere warmtebron is nodig omdat het klimaat verandert, maar ook omdat de gasprijzen hoger worden en we minder afhankelijk willen zijn van gas uit andere landen. Het is aan gemeenten om te bepalen welk alternatief per wijk het meest geschikt is, maar woningeigenaren bepalen zelf op welke warmtebron zijn overstappen.
Het jaar 2050 klinkt nog ver weg, maar het is belangrijk om nu al in beeld te hebben welk alternatief voor aardgas het best geschikt is voor onze wijken. Zo zorgen we ervoor dat we voldoende tijd hebben om alvast stappen te zetten die nodig zijn voor aardgasvrij wonen, zoals het isoleren van de woning, het aanbrengen van ventilatie en het leggen van zonnepanelen. Gemeente Geldrop-Mierlo heeft na gedane onderzoeken inmiddels een goed beeld van mogelijke alternatieven voor aardgas per wijk. Hieronder lees je welke onderzoeken we gedaan hebben om erachter te komen wat de beste warmteoplossing is per wijk. Ook lees je welke stappen we gaan zetten om aardgasvrij te worden.
Hoe bepalen we ons plan van aanpak?
In 2021 heeft de gemeente een Transitievisie Warmte (TVW) opgesteld. Het doel? Het in kaart brengen van mogelijke alternatieven per wijk en het bepalen voor welke wijken we als eerst een speciaal plan van aanpak gaan maken. De conclusie? In bijna alle wijken - op Coevering na - leek een elektrische bron het meest interessant en de eerste wijkuitvoeringsplannen worden gemaakt voor Kerkakkers en Coevering.
Omdat technische ontwikkelingen snel gaan en er binnen een paar jaar veel kan veranderen zijn gemeenten verplicht om om de vijf jaar opnieuw te kijken naar warmteoplossingen in de wijken. Dat betekent dat we in 2026 met een nieuwe versie van de TVW komen. In dit warmteprogramma staat opnieuw beschreven welke alternatieven er zijn en wat de gemeente gaat doen om ervoor te zorgen dat we op tijd van het gas af zijn. We hebben hiervoor al wat voorbereidend werk gedaan en nog eens gekeken of een warmtenet echt niet mogelijk is in andere delen van Geldrop-Mierlo. Dit bleek inderdaad niet het geval.
Stap voor stap: speciale aandacht voor Kerkakkers en Coevering
We kijken wijk voor wijk naar welke alternatieven voor gas er zijn en hoe de gemeente inwoners het best kan helpen met de stappen die nodig zijn. We starten hiermee in Kerkakkers en Coevering. Inmiddels hebben we samen met een groep buurtbewoners uit beide wijken gekeken naar alternatieven per wijk en is in kaart gebracht waar woningeigenaren uit de wijken behoefte aan hebben. De betrokken buurtbewoners maakten een buurtverslag met daarin een aantal adviezen aan de gemeente. Onderdeel van dit advies was het verder onderzoeken van een mogelijk warmtenet in Coevering.
Lees meer over het onderzoek in Coevering en Kerkakkers
Op basis van het buurtverslag maakt de gemeente nu twee wijkuitvoeringsplannen. Hierin staat wat de gemeente gaat doen om inwoners uit deze wijken te helpen met het verduurzamen van hun woning. De wijkuitvoeringsplannen gaan in september 2025 naar de gemeenteraad. Goed om te weten: gemeente Geldrop-Mierlo is niet van plan inwoners van deze wijken op korte termijn te verplichten om van het gas af te gaan.