Samen Groen: Hoe houd je rekening met vleermuizen en vogels tijdens het isoleren van je woning?
Er zijn veel redenen om je woning te isoleren. Het is natuurlijk goed voor het klimaat en je energierekening, maar ook je woongenot gaat erop vooruit. Door alle kieren en gaten te sluiten, hou je de kou buiten en de warmte binnen. Niet gek dus dat de gemeente en de Rijksoverheid allerlei initiatieven opzetten om isoleren te stimuleren. Maar er zit ook een andere kant aan het verhaal. De kieren en gaten in onze woningen zijn namelijk in trek bij diverse soorten. Huismussen en gierzwaluwen maken hun nesten bijvoorbeeld graag onder daken en in de kieren van gebouwen, terwijl sommige vleermuissoorten het liefst in onze spouwmuren of achter daklijsten verblijven.
De kieren en gaten in onze woningen zijn voor ons dus vervelend, maar voor de natuur een thuis. Wanneer we isoleren, dan heeft dat momenteel grote voordelen voor ons, maar voor de mussen, zwaluwen en vleermuizen betekent het dat ze geen onderdak meer hebben.
Het nut van deze dieren
Nu hoor ik je denken, waarom interesseert het mij dat die dieren onderdak hebben? Een begrijpelijke vraag, want ze betalen geen huur en helpen natuurlijk niet met de afwas. Toch vervullen deze dieren een belangrijke rol. Gierzwaluwen vangen bijvoorbeeld wel 20.000 (!) insecten per dag. En een kolonie Gewone Dwergvleermuizen – die vaak in stedelijk gebied wonen – kunnen meer dan 14 miljoen insecten per jaar eten. Deze dieren zijn dan ook cruciaal om een muggen- of processierupsplaag te voorkomen.
Natuurvriendelijk isoleren
Voor zowel de dieren als onszelf is het dus belangrijk (en tegenwoordig verplicht) natuurvriendelijk te isoleren. Bij natuurvriendelijk isoleren worden ook alle kieren en gaten gesloten, maar krijgen de dieren eerst de kans de woning te verlaten én worden er nestkasten opgehangen ter compensatie.
Dat werkt zo: wanneer jij een isolatiebedrijf inhuurt, dan komt die eerst langs om jouw woning ‘natuurvrij’ te maken. Dat wil zeggen dat de dieren de kans krijgen de woning te verlaten, maar vervolgens niet meer naar binnen kunnen.
Dat natuurvrij maken, mag niet altijd. Daarvoor dient het isolatiebedrijf rekening te houden met de ‘natuurkalender’. Zo mag je bijvoorbeeld geen dieren uit je woning verwijderen tijdens de kraamperiode, omdat de vleermuizen, mussen en zwaluwen dan hun jongen moeten voeden. In maart en tussen augustus en november mag je jouw woning wel natuurvrij maken.
Goed om te weten: je mag wél het hele jaar door isoleren. Is je woning eenmaal natuurvrij gemaakt volgens de natuurkalender, dan mag je ook tijdens de kraamperiode aan de slag met bijvoorbeeld het isoleren van je spouw.