Samen groen: Hoe zorgen we voor meer vlinders in de tuin?

Het gaat niet goed met de vlinders in Nederland. Deelnemers aan de Vlindertelling van begin augustus zagen gemiddeld slechts vijf vlinders, tegen acht vorig jaar en zelfs zestien tien jaar geleden. Het CBS berekende dat de populatiegrootte van dagvlinders meer dan gehalveerd is sinds 1992. 

Hoog tijd om iets te doen dus! Want gelukkig kun je ook zelf aan de slag. Hieronder 3 tips:

  • Zorg voor planten die oorspronkelijk voorkomen in Nederland. Voor vlinders maakt het niet veel uit waar hun nectar vandaan komt, maar rupsen eten graag planten die oorspronkelijk voorkomen in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan rolklaver, pinksterbloem en judaspenning. Planten als hortensia’s hebben minder nut. Rupsen eten er niet van en veel varianten bevatten nauwelijks stuifmeel of nectar.
  • Zorg voor bloeiende en onbespoten planten. Vlinders leven van nectar, de zoete stof die in bloemen zitten. Kies daarom voor bloeiende planten voor je tuin of balkon. Probeer wel zoveel mogelijk planten aan te schaffen die niet bespoten zijn met bestrijdingsmiddelen. Die stoffen zijn namelijk niet goed voor insecten. 
  • Een beetje rommel is prachtig. Te vaak je grasmaaien of je tuin winterklaar maken door alles boven de grond weg te halen, betekent vaak ook dat je veel vlindereitjes weggooit en dat insecten zich nergens kunnen verstoppen. Probeer dus wat meer te laten staan. Een strak aangeharkte tuin vinden we allemaal mooi, maar is het niet veel mooier om in de zomer een tuin vol vlinders te hebben?

De gemeente Geldrop-Mierlo is zelf ook bezig met biodiversiteit. Zo maaien we minder vaak, is er een vlindertuin opgezet in de Coevering en zijn er diverse subsidies en de stimuleringsregeling Landschap. Daarmee maken we het inwoners makkelijker om onze biodiversiteit een handje te helpen.