Samen Groen: Afkoppelen regenwater
Door klimaatverandering is het weer de afgelopen jaren steeds extremer geworden. We hebben te maken met lange periodes van droogte en ook hevige regenbuien komen steeds vaker voor. Wist je dat er juist veel kans is op overstromingen als het lang niet heeft geregend? De droge grond kan zware regenval dan niet goed opnemen.
De gemeente is druk bezig zich hiervoor te wapenen. Zo wordt het rioolstelsel vernieuwd en zijn er verschillende ‘groene greppels’ gelegd die regenwater opvangen. In Mierlo is zo’n wadi te vinden aan de Vesperstraat en in Geldrop ligt er een aan de Tureluur.
Regenpijp afkoppelen
Ook jij kan helpen wateroverlast te voorkomen door je regenpijp van de riolering af te koppelen. Normaal gesproken stroomt de regen dat op jouw dak valt via de regenpijp het riool in. Bij een lichte regenbui is dat geen probleem, maar bij hevige regen is dat een ander verhaal.
Bij een hevige bui stroomt er namelijk zó veel water van de daken het riool in dat deze overstroomt. Dat is slecht voor het milieu, omdat het afvalwater dan in de grond of het oppervlaktewater terecht komt en het kan veel schade opleveren aan bijvoorbeeld ondergelopen kelders. Door je regenpijp af te koppelen, vang je het schone regenwater op in je tuin. Bijvoorbeeld in een vijver of een droge, verlaagde plek in je tuin. Het water stroomt dan de grond, waardoor je de grondwaterstand verbetert en droogte tegengaat.
Tips en subsidies
Lijkt het jou wel wat om je regenpijp af te koppelen? Op www.milieucentraal.nl vind je een stappenplan. Dit stappenplan helpt je in te schatten of je tuin geschikt is en vertelt welke stappen je moet zetten.
Voor het afkoppelen van regenwater kun je subsidie ontvangen. Bij de gemeente kun je een subsidie aanvragen van €8,- per afgekoppelde vierkante meter met een maximum van €2.000,- Ook voor het vergroenen van je dak of je tuin kun je subsidie ontvangen. Kijk voor de mogelijkheden op samenduurzaam.geldrop-mierlo.nl
‘Afkoppelen light’
Ben je bang dat volledig afkoppelen zorgt voor overlast in je achtertuin? Dan kun je ook kiezen om niet volledig af te koppelen. Bij de ‘light variant’ koppel je een overloopslang aan je regenton, waarmee je kiest waar het regenwater heenloopt. Daarmee beland 90% van het regenwater in jouw tuin, maar bij piekbuien loopt het water gewoon het riool in. Voor deze optie is helaas geen subsidie beschikbaar.