Programma Duurzaamheid 2023-2026 vastgesteld

De gemeenteraad van Geldrop-Mierlo stelde maandag het Programma duurzaamheid vast waarin staat hoe we de komende jaren samen met inwoners aan de slag gaan met het besparen van energie, het vergroenen van onze omgeving en het verminderen van restafval.

Het besparen van energie was vorig jaar een belangrijk thema en zal dat ook in 2023 blijven. We zorgen ervoor dat onze gemeentelijke panden een beter energielabel krijgen en gaan samen met onze inwoners aan de slag met het verduurzamen van woningen en tuinen. Door onze inwoners beter te informeren over de mogelijkheden zorgen we ervoor dat we samen duurzaam bezig zijn.

Samen energie besparen

Het verduurzamen van Geldrop-Mierlo kan de gemeente namelijk niet alleen, daar het heeft het de hulp van onze inwoners, ondernemers, verenigingen en stichtingen bij nodig. Denk bijvoorbeeld aan de bibliotheek, dat de vrijwilligers van het EnergieHuis Slim Wonen faciliteert bij de gratis inloopochtenden. Samen met de energiecoaches geven we mensen voorlichting over duurzame maatregelen zoals isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. In samenwerking met de LEVgroep helpen we mensen die moeite hebben met het betalen van de energierekening. Zij krijgen als ze willen een bespaarcoach van het EnergieHuis Slim Wonen op bezoek die op zoek gaat naar besparingsmogelijkheden,  en we nemen deel aan het regionale project ‘Groene Zone Isoleren’, zodat ook mensen met een meer beperkte leencapaciteit verduurzamingsmaatregelen kunnen doorvoeren. Met vrijwilligers uit de Kerkakkers en Coevering brengen we de mogelijkheden in kaart om deze buurten aardgasvrij te maken.

Samen vergroenen

Ook op het gebied van vergroening werken we samen. Het IVN helpt mensen met het kiezen van beplanting voor in de gevel- en boomspiegeltuintjes en samen met de bibliotheek helpt de gemeente het IVN dan weer met het opzetten van een zadenbibliotheek. Buurkracht ondersteunt verschillende buurtteams die duurzame acties in de wijk uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het afkoppelen van hemelwater van het riool om wateroverlast tegen te gaan. Zo zijn we samen duurzaam