Plannen van de gemeente

Duurzaamheid is een breed begrip. In Geldrop-Mierlo verdelen we het onderwerp in vier thema's: energie, biodiversiteit, klimaatadaptatie en circulariteit. Voor al deze thema's heeft de gemeente verschillende ambities, plannen en projecten. Je leest er uitgebreid over in het Programma Duurzaamheid. We werken ook veel samen met andere gemeenten in de regio om onze doelen te bereiken. Deze plannen liggen vast in de Regionale Energiestrategie. Heb je vragen of opmerkingen? Mail dan naar samenduurzaam@geldrop-mierlo.nl 

Waarom zetten we in op duurzaamheid? 

In de toekomst verwarmen we onze huizen niet meer met verwarmd aardgas en wordt onze stroom opgewekt met zonne- of windenergie. Daarnaast zorgen we ervoor dat er in onze dorpen een grote variatie is aan planten en dieren zodat de natuur goed blijft functioneren. We maken slim gebruik van grondstoffen door afval beter te scheiden en spullen minder vak weg te gooien. Ten slotte zorgen we ervoor dat we beter om kunnen gaan met een veranderend klimaat. Dit doen we om ervoor te zorgen dat Geldrop-Mierlo ook over een paar jaar nog een fijne, groene en aantrekkelijk dorp is om in te wonen en te ondernemen. Het maken van duurzame keuzes kan een uitdaging zijn maar het biedt ook kansen! Wanneer we nu al slimme keuzes maken wordt de uiteindelijke stap naar schoon, groen en gasloos wonen makkelijker en kunnen we blijven genieten van onze straat en buurt zonder overlast te ervaren van hitte, droogte of veel regenval.

Lees hier meer over plannen van de gemeente in het Programma Duurzaamheid

De ambities, doelen en plannen van de gemeente op de thema’s energie, biodiversiteit, klimaatadaptatie en circulariteit liggen vast in het Programma Duurzaamheid (2023). Hier staat per thema wat we willen bereiken en hoe we dit willen doen. Hieronder staat per thema kort wat het inhoudt, wat de gemeente doet in de openbare ruimte en wat inwoners kunnen doen. 

Lees het Programma Duurzaamheid 

Energie 

Om onze gebouwen te verwarmen en van elektriciteit te voorzien maken we nu nog vooral gebruik van steenkool en aardgas. Omdat deze stoffen vervuilend zijn en op ten duur ook opraken, is de overgang naar hernieuwbare energiebronnen nodig. Deze overgang wordt de energietransitie genoemd. 

(Internationale) afspraken bepalen dat we in 2050 in Nederland niet meer energie verbruiken dan dat we opwekken met zon en wind. Dat betekent dat we ook in Geldrop-Mierlo nu al stappen moeten zetten. Dit betekent het isoleren van woningen en gebouwen, het gebruik en de opwek van schoen energie met hulp van warmtepompen en zonnepanelen, het vergroenen van bedrijfsprocessen en meer elektrisch rijden. 

Biodiversiteit 

In de natuur zijn planten, dieren en micro-organismen zoals bacteriën en schimmels afhankelijk van elkaar. Ook de mens. We hebben de natuur nodig voor voedsel, zuurstof en een gezond leven. Doordat er vleermuizen zijn, hebben we bijvoorbeeld veel minder last van muggen dan dat we anders zouden hebben.  Omdat het klimaat steeds warmer wordt en we onze natuurgebieden veel en intensief gebruiken wordt de biodiversiteit bedreigd.  

Door de natuurgebieden te versterken, uit te breiden, beter met elkaar te verbinden en de diversiteit van deze gebieden te vergroten, versterken we de ecosystemen en de biodiversiteit in Geldrop-Mierlo en omgeving. Daarnaast vragen we van inwoners om de eigen leefomgeving te vergroenen. 

Klimaatadaptatie 

Het klimaat verandert, ook als we minder vervuilende stoffen gaan uitstoten. Dat betekent dat we vaker te maken krijgen met langere periodes van droogte, hitte en hevige neerslag. Daarom moeten gemeente en inwoners samen de leefomgeving hierop aanpassen, bijvoorbeeld door verkoelende plekken te creëren en wateroverlast te voorkomen. 

De gemeente doet dit in de openbare ruimte, door bijvoorbeeld strategisch bomen te plaatsen. Inwoners kunnen ook een grote bijdrage leveren, door bijvoorbeeld tegels in de tuin te vervangen door groen zodat water beter kan weglopen. 

Circulariteit 

De grondstoffen waarmee we spullen produceren raken op een gegeven moment op. Daarnaast stoten we minder vervuilende stoffen uit als we minder spullen opnieuw hoeven te maken. Het gebruiken van hernieuwbare materialen en het herbruiken van producten is daarom belangrijk. 

De gemeente streeft er daarom naar om bij bouw en renovatie materialen te gebruiken die hernieuwbaar zijn of al eerder gebruikt zijn. Dit heet circulair en biobased bouwen. Ook inwoners kunnen bijdragen, door het afval zo goed mogelijk te scheiden. Hoe minder restafval, hoe beter. Alles wat in de grijze bak belandt kan namelijk minder goed hergebruikt worden. 

Lees hier meer over hoe we regionaal samenwerken

Omdat we niet zelf het wiel hoeven uit te vinden en we samen eerder onze doelen halen, werkt Geldrop-Mierlo samen met andere gemeenten in de Metropoolregio Eindhoven. We maakten samen een Regionale Energiestrategie (RES) waarin staat hoe wij als regio gaan bijdragen aan opwekking van duurzame elektriciteit, besparing van energie en het duurzaam verwarmen van gebouwen. 

Lees de Regionale Energie Strategie