Dit jaar doet Geldrop-Mierlo weer mee aan het NK tegelwippen. Samen met inwoners wippen we zo veel mogelijk tegels en vervangen we ze door groen. Tot en met oktober mag je de tegels gratis inleveren bij de Milieustraat. Binnenkort kan dit tijdelijk ook bij GroenRijk Geldrop. 

Vorig jaar wipten we 1277 tegels. Dat kan beter! Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in de eigen voor-, achter-, of geveltuin en die te vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Iedere tegel telt.

Lever de tegels gratis in bij de milieustraat 

Vorig jaar merkten we dat veel inwoners wel meer groen in de tuin willen, maar niet weten waar ze de tegels vervolgens moesten laten. Dit jaar is het daarom mogelijk om de tegels gratis in te leveren bij de Milieustraat. Het enige wat je hoeft te doen is de tegels aan te melden via www.nktegelwippen.nl en de ontvangstbevestiging mee te nemen naar de Milieustraat. Als je 11 tegels of meer wipt krijg je daar een cadeaubon waarmee je bij GroenRijk een gratis plantje mag uitzoeken. 

Speciale actie bij Groenrijk van 19 april tot en met 29 april 

Gedurende tien dagen mag je de tegels ook gratis inleveren in de container bij GroenRijk Geldrop. Ook daarvoor neem je de ontvangstbevestiging mee die krijgt bij het aanmelden van de tegels. In ruil voor de tegel(s) mag je dan een plantje uitkiezen. Deze actie loopt van 19 tot en met 29 april. 

Wel groene vingers maar geen voortuin? 

Je kan ook tegels (laten) wippen voor uw huis en een geveltuin aanleggen. Dit is niet alleen goed voor de dieren in de buurt en goed tegen de warmte, maar laat de straat er ook nog een stuk leuker uitzien. Als je een aanvraag hebt gedaan en deze is goedgekeurd, haalt de gemeente de tegels weg en maakt de geveltuin plantklaar. Jij mag de plantjes en het tuintje onderhouden. Lees hier meer over de voorwaarden. 

Vragen? Mail dan naar samenduurzaam@geldrop-mierlo.nl

Waarom vergroenen belangrijk is

In de toekomst krijgen we ook in Geldrop-Mierlo vaker te maken met periodes van hitte en droogte, afgewisseld met hevige buien en wateroverlast. Om er voor te zorgen dat we hier zo min mogelijk last van hebben zetten we als gemeente in op vergroenen.

Wat doet de gemeente? 

Zelf is de gemeente ook op allerlei locaties aan het vergroenen van het openbaar gebied. Zo wordt in de Kersenstraat in Mierlo 250 m2 verharding weggehaald en komt er groen voor in de plaats. Ook in Geldrop hebben we tegels gewipt. Op de Olmenhof in Geldrop is een verhard plein deels omgevormd naar plantsoen.