Goed voorbeeld: Veelzijdig regenwater

Warme tinten, knusse hoekjes, vrolijke accessoires: samen met de zon die volop schijnt waan je je op vakantie in een Zuid-Europees land. Anja Slaats (rechts op de foto) is dan ook met recht trots op haar ‘mediterrane binnenplaats‘ zoals ze haar tuin aan de Goorsedijk in Mierlo noemt. Blikvangers zijn de grote amforen: dikbuikig en met twee grote oren staan ze te pronken. Maar schijn bedriegt. Geen antieke aardewerken kruiken, maar van kunststof en met als doel regenwater op te vangen. 

Afkoppelen

Er is niet alleen aandacht besteed aan de esthetische kant van de tuin, er is ook goed nagedacht over duurzaamheid. Een paar jaar geleden ontstond het idee het regenwater maximaal te gaan gebruiken, maar hoe vang je alle regenwater op? Dakpannen tellen, want hoeveel water komt er wel niet van het dak? Hoe sluit je de regenpijp aan op de regenton? Een klusbedrijf, loodgieter of tuincentrum in de arm nemen? Het was wel pionieren, maar dat was Anja wel toevertrouwd. Stapje voor stapje en overal je licht opsteken totdat alle vragen beantwoord zijn.

Het resultaat mag er zijn. Met de vier ‘antiek amfoor‘ regentonnen en nog twee voorraadtanks is de opslagcapaciteit 3500 liter. Meestal een voldoende voorraad regenwater, niet alleen voor de planten, maar ook voor het zemen van de ramen, het wassen van de auto en het vullen van het zwembad. En omdat de afvoer van het regenwater volledig is afgekoppeld, dus ook bij hoosbuien niet meer loost op het riool, kon Anja gebruik maken van de gemeentelijke Subsidieregeling Opvangen Regenwater. Als de tonnen vol zijn of als het gaat vriezen, gaat het klepje open en stroomt het water via het grindpad langzaam de grond in. Om verdroging te voorkomen heeft dit de voorkeur boven afvoer via het riool.

Regenwater: vang het op

Bij de meeste woningen en bedrijven verdwijnt het regenwater nog in het riool om direct afgevoerd te worden. Om verdroging van landbouwgrond en natuur tegen te gaan, is het beter het regenwater te gebruiken of in de bodem te laten trekken. Dit kan op simpele manieren: vervang tegels door bijvoorbeeld grind, gras of border, als het water maar de bodem in kan zakken. Maar denk ook eens aan een kuil onder de trampoline of een waterbergende schutting, ook toepasbaar in kleine tuinen. En berg het zwembad niet te vroeg op maar gebruik het resterende water (zonder chloor) voor de plantjes.

Voor wie net zo enthousiast is als Anja en het regenwater volledig wil afkoppelen van het riool, is de gemeentelijke subsidieregeling goed nieuws. Anja geeft aan dat ze met deze regeling en een aanvulling van het waterschap de kosten heeft kunnen dekken. Het hangt er wel vanaf welke maatregelen je neemt en onder welk waterschap je valt. 

Met een beetje hulp

De financiële ondersteuning lijkt goed geregeld, Anja geeft wel aan dat de inhoudelijke ondersteuning beter kan. Het is fijn te weten dat je subsidie aan kunt vragen, maar bij wie moet je zijn om een plan te maken dat bij jouw situatie past? Een goed begin is altijd contact op te nemen met Reke van Heijnsbergen, (links op de foto) de regenwatercoach van de gemeente (regenwater@geldrop-mierlo.nl). Zij denkt mee, geeft tips en beantwoordt vragen over de subsidieregeling. Wat ook goed werkt is in wijken voorlichtingsbijeenkomsten organiseren en daarmee het denkwerk te verdelen en kosten te drukken door gezamenlijke inkoop. Gebruik hiervoor Buurtkracht en maak deze avonden bekend door het verspreiden van flyers.

Ook Anja wil graag haar ervaring inzetten om anderen vooruit te helpen. Wijs geworden door haar pioniersarbeid is zij bezig met het opzetten van het bedrijfje dat mogelijk One, Two, Three – Advisery gaat heten. Het werkgebied wordt breed, zolang het een relatie heeft met duurzaamheid. Er is in ieder geval ruimte voor advies, begeleiding en uitvoering van afkoppelen regenwater.

De belangrijkste tip van Anja: ga ervoor en laat je niet afschrikken. Ga op onderzoek uit en ben creatief.