Goed voorbeeld: Van klushuis naar comfortwoning

De aanschaf van een klushuis uit 1948 was een bewuste keuze. Maurice de Groot en Marieke Geboers uit Mierlo kochten in 2019 een deel van een gesplitste boerderij op de locatie Loeswijk in Mierlo. Maurice, werkzaam in de renovatiesector, heeft in vier jaar tijd het huis voor een groot deel eigenhandig opgeknapt en grondig verduurzaamd. Het resultaat mag er wezen: een knus, landelijk interieur dat past bij de uitstraling van de woning en de ligging aan de rand van het dorp.

De klus is geklaard. Het aantrekken van twee truien in de winter is niet meer nodig. Marieke vertelt wat hiervoor gedaan is. Het huis zelf is nu voorzien van ‘een warme jas ‘ door de vloer, muren en het dak te isoleren. En dat was dringend nodig. Direct onder de houten vloer begon al het zand. Hier moest dus eerst een laag weggegraven worden om de isolatie en vloerverwarming te kunnen aanleggen. Het dak werd van binnenuit geïsoleerd en de spouwmuren hebben ze laten isoleren. Het vervangen van alle ramen door HR++-glas en het plaatsen van nieuwe deuren maakt de thermische schil rondom het huis compleet.
De 17 zonnepanelen op het dak leveren niet alleen stroom voor de apparaten in huis maar ook voor de elektrische auto. En met een nieuwe hoogrendements-CV-ketel is het energiezuinig maken van de woning voor dit moment afgerond.

Van 80%-20% naar 20%-80%

Niet alleen het huis, ook de tuin had een grondige opknapbeurt nodig. Ook hier gingen Marieke en Maurice voor een duurzame inrichting. Het regenwater van de daken belandt voor een groot deel in twee regentonnen om te gebruiken in de tuin. Zo komt het water terecht in de bodem en niet in het riool. Wat ook zeker helpt om water vast te houden is de herinrichting van de tuin. Voorheen was zo’n 80% verhard en 20% beplant. De tuin ging compleet op de schop en deze percentages zijn nu omgedraaid. De bestrating is beperkt in omvang en ook nog eens waterdoorlatend. De pas aangelegde moestuin en de ren voor de nog aan te schaffen kippen zorgen straks voor groenten van eigen bodem en verse eitjes. De zelfgemaakte compost komt goed van pas en vermindert tevens de hoeveelheid afval.

Ondergelopen  

De renovatie van de tuin is met meer groen en minder stenen goed voor de biodiversiteit én de klimaatadaptatie doordat water langer wordt vastgehouden in de bodem. Maurice en Marieke hoefden al niet meer overtuigd te worden van het belang hiervan, maar werden in de beginfase van de verbouwing nog eens met de neus op de feiten gedrukt. De woning is laag gelegen en tijdens een flinke hoosbui liep hun huis onder water. De oude vloer was er net uit en de nieuwe nog niet gelegd. Het water kon dus goed weglopen zonder al te veel schade, maar de net geplaatste frontjes van het keukenblok waren meteen afgeschreven. De gemeente heeft maatregelen genomen, maar de hoosbuien nemen naar verwachting alleen maar toe. Het nemen van maatregelen om water langer vast te houden is dan ook geen overbodig luxe.

Pragmatisch

Marieke heeft ook nog tips voor anderen. Of je nu zelf klust of het uitbesteed, in beide gevallen is het raadzaam een en ander goed uit te zoeken én pragmatisch te blijven.
Een groen dak was ook nog een wens van Marieke en Maurice maar vanwege de hiervoor benodigde aanpassing van de dakconstructie werd dit te duur. Zonnecollectoren op het dak bleken niet rendabel gezien het lage energieverbruik. En de ruimte van de CV-ketel was te klein om een combi-ketel te plaatsen.  Maurice en Marieke hebben gebruik gemaakt van een duurzaamheidslening via de gemeente. Deze bleek interessanter dan een lening via de hypotheek. Voor de spouwmuurisolatie hebben ze subsidie gekregen. Marieke wil vooral benadrukken:  “Raadpleeg meerdere bronnen en verdiep je in alle mogelijkheden, ook wat betreft de financiering “. De duurzame verbouwing van Maurice en Marieke volgen? Volg hun pagina op Instagram: ons_huisje_in_mierlo