Wanneer je in een rolstoel terecht komt, ondervind je bij alledaagse bezigheden ineens de nodige belemmeringen. Dat geldt ook voor hobby’s, zoals Han Hermsen zo’n vier jaar geleden ondervond. Hij mocht graag tijd doorbrengen in zijn moestuin bij de Mierlose tuinvereniging, maar gekluisterd aan een rolstoel leek daar een einde aan te komen. Daar kun je je bij neerleggen, maar Han is toch meer van ‘wie niet waagt, wie niet wint ‘. 

Han maakte zijn wens kenbaar en de toenmalige voorzitter dacht graag mee. De eerste ideeën waren er al snel: een bak op hoogte waar de rolstoel onder past met daaronder verharding om niet in de modder vast te lopen. Maar hoe aan geld te komen? De huidige voorzitter Simone de Kok geeft aan dat er wel 20 fondsen zijn aangeschreven met allemaal  een criterium waaraan net niet voldaan werd. Deze weg liep dood en er was hulp nodig. De gemeentelijke gebiedsregisseur Harold van Lieshout bood uitkomst. Hij wist andere wegen te bewandelen waardoor een start gemaakt kon worden.

Van klomphoogte naar bakhoogte

Het balletje ging rollen toen een weldoener met geld over de brug kwam. De gemeente schonk de klinkers die een lokale ondernemer gelegd heeft en een andere ondernemer doneerde de potgrond.  Er bleken genoeg bakken te koop maar ze waren ongeschikt voor rolstoeltuinieren. De oplossing werd gezocht in eigen gelederen. Een zwager van Han, die een bedrijf had, fabriceerde op basis van een zelfbedacht ontwerp een maatwerkbak. De rolstoel past er mooi onder en de hoogte en afmetingen zijn zo uitgekiend dat elke hoek van de bak vanuit een rolstoel goed bereikbaar is. Een innovatief concept dat ook te koop is voor andere belangstellenden.

De voor Han ontworpen bak blijkt niet alleen een uitkomst voor rolstoelzitters maar ook voor mensen op leeftijd of met rug- of knieklachten die moeite hebben met bukken: de hoogte is voor de meeste mensen prima om staand te tuinieren. Voor mensen met mentale klachten kan het fijn zijn dat zo’n bak niet te groot en daarmee overzichtelijk is. Er wordt dan ook dankbaar gebruik gemaakt van de 20 bakken die de Mierlose tuinvereniging heeft aangeschaft.

Mierlose problemen in 10 minuten

Met een aantal andere aanpassingen, zoals de door leden zelf aangelegde waterpunten om met een tuinslang de bakken water te kunnen geven, kan ook Han weer volop tuinieren.
Naast het tuinieren zijn voor Han de contacten net zo belangrijk. Hij is dan ook regelmatig onder het prieeltje te vinden met een kopje koffie om “de Mierlose problemen in 10 minuten op te lossen", zoals Harold het zo treffend kan zeggen.
Zo produceren de bakken niet alleen gezond voedsel voor lichaam en geest maar dragen ze ook op een andere manier bij aan het welbevinden door de weg naar sociale contacten langer open te houden.

Met vereende krachten

Simone geeft aan dat het mooi is dat met de nodige creativiteit en inzet van velen voor Han in ieder geval één hobby overeind is gebleven. Het keerpunt bleek de inzet van de gemeentelijke gebiedsregisseur die meedacht en via zijn contacten de nodige steun wist te verwerven om van start te kunnen gaan.
De tip van Simone voor andere verenigingen die een bijzondere klus te klaren hebben is eigenlijk heel simpel. “Gewoon beginnen en de tijd nemen. Je komt van alles tegen en moet naar bevind van zaken handelen. Maak een plan maar besef dat niet alles vooraf bekend is. Ben creatief en zorg voor draagvlak om er met zijn allen de schouders onder te zetten “.