Wat nu afval is moet grondstof worden. Grondstof wordt een nieuw product. En als afdankertje wordt het weer grondstof. Zo blijft de cirkel gesloten en verduurzamen we onze economie. Circulaire economie heet het met een duur woord. Dan moeten producten hiervoor wel ontworpen zijn, en zo ver is het nog lang niet.  Nog duurzamer is het producten een tweede leven te gunnen, voordat ze grondstof worden. En dat is een stuk makkelijker, zoals kringloopwarenhuis Het Goed al jaren laat zien.

Met meer dan 30 vestigingen in Nederland timmert deze landelijke keten behoorlijk aan de weg. Met de grote variatie aan spullen is het misschien wel het best gesorteerde warenhuis van Nederland. Het grote verschil is dat het om tweedehands spullen gaat. Mocht dit nog een stoffig imago hebben, dan is er reden dit beeld bij te stellen.
Kom je het pand aan het Emopad binnen dan doet de op kleur gesorteerde uitstalling van de producten je denken aan een chique warenhuis. Met een assortiment dat elke dag ververst krijgen de spullen niet de kans stof te happen. De meeste producten vinden gretig aftrek en wat overblijft gaat naar de buren: de gemeentelijke milieustraat.

Reparatie verlengt levensduur
Het Goed doet meer dan innemen en verkopen: er vindt ook reparatie plaats om de levensduur van producten te verlengen. Een mooi voorbeeld hiervan is de begin 2022 opgerichte fietswerkplaats, die achter in de winkel onderdak heeft gevonden. Vanuit de nabijgelegen  ‘shop-in-shop‘ vindt de verkoop plaats.
Onder leiding van Raymond Anthonijsz, al 15 jaar werkzaam bij Het Goed, is dit fietsrecyclingbedrijf uitgegroeid tot een kleine, maar goed geoliede machine. De bij Het Goed ingeleverde fietsen worden, samen met een deel van de ‘verweesde‘ fietsen die Lunet Zorg in de gemeente ophaalt, in de werkplaats nagekeken en zo nodig opgeknapt zodat ze rijklaar zijn. Ook voor reparaties kan men in de werkplaats terecht. Het opknappen gebeurt door een drie vrijwilligers. Handigheid is hun eigen, maar de finesses van het vak hebben ze tijdens een stage bij de fietsenwinkel van John Vermeulen onder de knie gekregen.
Zo biedt de fietswerkplaats gelegenheid ervaring op te doen om werknemers voor te bereiden op de reguliere arbeidsmarkt. Senzer, het werkbedrijf van de gemeente, houdt kantoor in het pand en biedt de nodige begeleiding.

Een ander voorbeeld van levensduurverlenging is het Repair Café dat de eerste woensdagmiddag van de maand te gast is in het pand van Het Goed. Professionele vrijwilligers staan klaar om de koffiemachine of een ander kapot artikel te repareren met de service ‘klaar terwijl u wacht’, of beter gezegd, ‘klaar terwijl u shopt ‘.

Iedereen kan meedoen
Het verhaal van Raymond laat zien dat circulaire economie niet moeilijk hoeft te zijn en dat iedereen mee kan doen. Word ‘gunner‘ van Het Goed en lever afgedankte maar nog bruikbare spullen in. Of maak gebruik van de gratis ophaalservice. Ben je op zoek naar iets leuks of nuttigs, ga ook eens shoppen bij Het Goed. Is je fiets, een huishoudelijk apparaat of elektronica kapot, dank het niet af, maar laat het maken in de fietswerkplaats of het Repair Café. En het loont, weet Raymond te vertellen: een kilo hergebruik bespaart ongeveer een kilo CO2-uitstoot.