In Geldrop-Mierlo doen we met z’n allen ons best om onze gemeente verduurzamen. Niet alleen de gemeente en ondernemers, ook inwoners steken de handen uit de mouwen. Dit willen we laten zien en daarom delen we geregeld inspirerende voorbeelden. Deze week; Karin en Richard Nuijten, die hun huis isoleerden. 

Vorig voorjaar kochten Karin en Richard Nuijten een fraai aan een bosrand gelegen jaren-70-woning aan het Herdersveld in Geldrop. Na het vernieuwen van de badkamer en de renovatie en isolatie van de dakkapel, verhuisden ze in de zomer met hond Nora naar hun nieuwe stekkie. In het najaar bleek dat het huis klam en onaangenaam aanvoelde. De ijsbloemen op de ramen op de bovenverdieping riepen bij Karin herinneringen op aan haar jeugdjaren. Maar nostalgische herinneringen werden al snel overschaduwd door de behoefte aan comfort. Werk aan de winkel dus.

Van oktober tot en met januari werd er flink geklust: de gedeeltelijk geïsoleerde spouwmuren werden volledig opgevuld, de vloer werd geïsoleerd, alle ramen kregen HR++-glas en de garage kreeg een nieuw geïsoleerd dak met zonnepanelen.  Maar ook kleine maatregelen werden uitgevoerd, zoals het plaatsen van ventilatoren op de radiatoren. Nu het huis behaaglijk is en de radiatoren niet meer gloeiend heet zijn, is het ergste leed wel geleden. Het energielabel D zal gedateerd zijn, maar er is nog niet officieel een nieuw label vastgesteld. Daar is het ook nog te vroeg voor, want voor de nabije toekomst zijn er nog genoeg plannen. Het schuine dak krijgt van binnenuit isolatie. De traditionele CV-ketel gaat plaatsmaken voor een hybride exemplaar. Een overweging is om dan een slimme thermostaat te nemen waarmee afzonderlijke ruimtes verwarmd kunnen worden. Als boven gewerkt wordt, hoeft in de woonkamer de verwarming  niet te branden. Een pelletkachel is nog in beraad: het scheelt gas, maar is niet volledig schoon.

Gewoon beginnen 

De verduurzaming hebben Karin en Richard zelf voorgefinancierd; de subsidie moet nog afgehandeld worden. De hoge energieprijzen en de (op termijn af te schaffen) salderingsregeling voor zonnepanelen zorgen dat het financieel loont om te investeren. Voorfinancieren zal niet voor iedereen een optie zijn. Een duurzaamheidslening kan wellicht uitkomst bieden. En om resultaat te behalen, hoeft ook niet alles tegelijk. Als de muren al gedeeltelijk geïsoleerd zijn, kies dan voor het niet geïsoleerde dak of alleen voor de muur op het noorden. Het belangrijkste is volgens Richard gewoon te beginnen, ieder binnen zijn eigen mogelijkheden. En laat je goed voorlichten. Met gezond verstand kom je een heel eind. Let er bijvoorbeeld op of een bedrijf gecertificeerd is. In je eigen omgeving zie je regelmatig bedrijfswagens staan van bijvoorbeeld glaszetters of isoleerbedrijven. Loop er eens naar toe en doe navraag. Of vraag na bij collega’s, vrienden en buren. Kijk of je op straat- of buurtniveau de handen ineen kunt slaan. Dat scheelt ook weer uitzoek- en regelwerk en mogelijk ook kosten. 

Richard is zelf werkzaam bij een installatiebedrijf dat zich bezighoudt met verduurzaming. Het is ook wel een beetje zijn hobby om hiermee bezig te zijn en alles uit te zoeken. Mensen met andere hobby’s kunnen baat hebben bij ondersteuning vanuit de gemeente of Buurkracht. Wat goed werkt is flyers in de bus stoppen. Zo is Richard pas geleden naar een voorlichtingsbijeenkomst geweest over groene daken en afkoppelen regenwater. Achteraf hadden zij misschien liever gekozen voor het  combineren van een groen dak met zonnepanelen om de opbrengst te verhogen. Dat is nu niet meer mogelijk. Waar ze wel nog over nadenken is het afkoppelen van regenwater in de tuin, met gemeentelijke subsidie. Verduurzaming is nooit klaar, maar voor alles is een tijd. En iedereen kan stappen zetten.