Geldrop-Mierlo koopt in de toekomst vaker duurzamer in

De producten en diensten die de gemeente inkoopt zullen in de toekomst steeds vaker duurzaam zijn. Het collegebestuur stemde onlangs in met het actieplan ‘Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) waarin staat hoe de gemeente dit gaat doen. Zo worden ambtenaren die zich bezighouden met duurzaamheid bijvoorbeeld eerder en vaker betrokken bij inkoopprocessen.

Net als inwoners en bedrijven kopen ook overheden met regelmaat producten en diensten. Dit kunnen bijvoorbeeld nieuwe materialen voor in de sporthallen zijn, maar ook zonnepanelen op gemeentelijke panden of kantoorartikelen. In de toekomst is de gemeente steeds meer klimaatbewust, milieuvriendelijk, circulair en is er oog voor inclusie en diversiteit. Het doel is om in 2025 maar liefst bij 75 procent van de aanbestedingen duurzaam in te kopen. Dit betekent dat bedrijven die duurzame producten of diensten aanbieden, een grotere kans hebben om door de gemeente gekozen te worden. Het idee is dat marktpartijen zo gestimuleerd worden duurzame en sociale producten te gaan ontwikkelen en leveren.

Bewustwording vergroten 
Als gemeente zijn we hier al langer mee bezig. Een mooi resultaat dat we hebben behaald is met de aanbesteding van het leerlingenvervoer voor kinderen met een beperking. Deze leerlingen rijden nu met elektrisch vervoer naar school. Om ervoor te zorgen dat de gemeente in de toekomst nog vaker oog heeft voor duurzaamheid bij aanbestedingen, tekende Geldrop-Mierlo samen met ruim zestig andere gemeenten een manifest en werd een actieplan opgesteld waarin staat hoe de doelen bereikt gaan worden. Binnen de organisatie worden ambtenaren bewust gemaakt van het belang en de rol van duurzaamheid in inkoopprocessen. Door goede voorbeelden te delen wordt men geïnspireerd. Verder is het de bedoeling dat medewerkers die zich bezighouden met duurzaamheid al vroeg betrokken worden bij het inkoopproces.

Zelf aan de slag
Ook inwoners kunnen aan de slag met duurzaam inkopen. Winkelen kan ook bij tweedehandwinkels of bij winkels die zelf producten kopen die op een duurzame manier geproduceerd zijn. Vaak is het ook gewoon heel duurzaam om niets nieuws te kopen, maar producten te delen met de buren, zoals bijvoorbeeld een ladder of boormachine. Voor meer tips kunt u kijken op de website van Mileucentraal.  Zo zijn we samen duurzaam.