Als vrijwilliger bij het EnergieHuis Slim Wonen probeert Ruud Ludding zoveel mogelijk mensen in Geldrop-Mierlo te helpen met het nemen van energiebesparende maatregelen. Sinds kort is hij teamleider van de 11 andere betrokken energiecoaches. “Of je nu kleine of grote maatregelen neemt, alle kleine beetjes helpen.”

Als gepensioneerde technicus wonend in Zesgehuchten meldde Ruud zich in februari 2022 aan als energiecoach bij het EnergieHuis Slim wonen. Hij deed een korte opleiding, waarna hij zich al snel zou inzetten om inwoners onpartijdig, belangeloos en gratis voorlichting te geven. Sindsdien heeft hij al vele vragen beantwoord. “De vragen die mensen stellen zijn heel divers. Sommige mensen willen alleen hun energierekening begrijpen, anderen willen hulp bij het beoordelen van ontvangen offertes.” Mensen willen volgens Ruud vooral op energie besparen vanwege een lagere energierekening en meer comfort. “Dat het ook meteen beter is voor het milieu is dan mooi meegenomen.”

Kleine energiebesparende maatregelen

Bij het EnergieHuis Slim Wonen ligt de focus vooral op koopwoningen ouder dan 1990. Woningeigenaren krijgen voorlichting over grotere maatregelen zoals isolatie van de woning, warmtepompen of zonnepanelen. Ruud sprak als energiecoach ook met mensen met een kleine portemonnee die zich zorgen maken over de gestegen energiekosten en geen grote investeringen willen of kunnen doen. In gesprekken wijst hij hen op het feit dat je ook al veel geld kunt besparen door kleine, goedkopere maatregelen te nemen. Hij noemt bijvoorbeeld het lager instellen van de cv-ketel. Door de temperatuur voor het verwarmingswater in te stellen op 60 graden in plaats van op 80 graden, bespaar je geld zonder dat je het merkt aan de temperatuur in huis. Volgens Ruud is er ook veel winst te behalen door naden en kieren te dichten en zo tocht te voorkomen. Het loont ook om je energie slurpende apparaten te vervangen door nieuwe apparaten. Dit is niet kosteloos, maar bespaart wel een hoop.  “Je kunt soms honderden euro’s besparen met simpele maatregelen, maar je moet wel weten welke dat zijn.”

Het nemen van kleine kosteloze maatregelen en het doen van kleine investeringen kan voor iedereen interessant zijn. Op 23 januari vertelt Ruud hier meer over tijdens een themabijeenkomst. De bijeenkomst vindt plaats van 19.30u tot 21.30u in het Patronaat in Mierlo en is helemaal gratis. Aanmelden kan op www.energiehuisslimwonen.nl.

Terugverdientijd & misverstanden

Volgens Ruud bestaan er veel misverstanden over het energiezuinig maken van woningen, bijvoorbeeld dat het aanschaffen van zonnepanelen geen zin meer heeft als de salderingsregeling niet meer bestaat. “Als je op dit moment zonnepanelen aanschaft en de capaciteit van de panelen is lager of gelijk aan elektriciteitsverbruik, zijn ze over vijf jaar terugverdiend, ook als de salderingsregeling straks verdwijnt.” Sterker nog, zegt Ruud, ook in het hypothetische geval dat er nu geen salderingsregeling zou zijn, zijn de zonnepanelen die je nu aanschaft binnen tien jaar terugverdiend. “Goede panelen kunnen tot wel 25 jaar mee dus je hebt er lang voordeel van.”  Ruud merkt op dat er ook mensen zijn die het huis willen verduurzamen en voor wie terugverdientijd geen criterium is. “Veel mensen schaffen soms best dure spullen aan zoals bijvoorbeeld een auto of luxe vakantie. Ze vragen zich dan niet af wat de terugverdientijd is, maar ze worden gewoon blij van hun aankoop. Zo kunnen sommige mensen ook blij worden van een meer comfortabel huis en of een lagere energierekening.”

Gratis voorlichting

Het EnergieHuis Slim Wonen is een stichting die wordt ondersteund door acht gemeenten, waaronder Geldrop-Mierlo. De energiecoaches houden gratis inloopuren en doen uitgebreide huisbezoeken voor een kleine vergoeding van tien euro. Meer informatie leest u op www.energiehuisslimwonen.nl. De vrijwilligers weten ook welke subsidies en leningen interessant kunnen zijn om de grotere maatregelen mee te financieren. Op https://samenduurzaam.geldrop-mierlo.nl staan deze mogelijkheden opgesomd.