Anja Slaats laat zien dat afval niet bestaat als je een beetje creatief bent
De meterslange insectenwand op de oprit van Anja Slaats uit Mierlo laat niet alleen zien dat je zelf een hoop kunt doen om biodiversiteit te bevorderen, het is ook een voorbeeld van hoe je met hergebruikte materialen en een beetje creativiteit veel impact kan maken.
In een eerder interview vertelde Anja al hoe ze op haar oprit een insectenwand realiseerde van houten planken, paaltjes, vlechtwerk, gaas en bloeiende plantjes. Met hulp van studenten van scholengemeenschap Ter AA maakte ze een 27 meter lange schuilplaats waar insecten, vogels en vlinders kunnen eten, verblijven, zich én een veilig onderkomen kunnen vinden. Met de biodiversiteit insectenwand wil Anja er onder andere voor zorgen dat insecten zich kunnen blijven voortplanten. Insecten zijn onmisbaar voor het ecosysteem en dus ook voor de mens.
Afval bestaat niet
Met haar insectenwand wil Anja ook laten zien wat je allemaal kan bereiken als je samenwerkt met andere partijen en wat er gebeurt als je anders naar afval kijkt. De insectenwand in Mierlo is namelijk voor een heel groot deel gemaakt van materiaal dat anders waarschijnlijk weggegooid zou worden. Door met een open en nieuwsgierige blik langs te gaan bij bedrijven uit de regio, sprokkelde Anja een hoop nuttig materiaal bij elkaar dat ze een tweede leven gaf. Het hout waar de insectenwand van is gemaakt komt bijvoorbeeld vandaan bij GSB Verhoeven Tuinhout en Steengoed uit Helmond. “Ik heb gebruik gemaakt van het hout dat achterbleef nadat mensen hun schutting lieten vervangen.” Ook met de oude schuttingspalen wist Anja wel raad. “Boor er kleine gaatjes in en je creëert schuilplaatsen voor insecten. Als je er een paar plankjes tegenaan timmert kan je er ook vetbolletjes of pindakettinkjes voor de vogels aan hangen.
Ook bij appelboer Jurrius vond Anja nuttig en noodzakelijk materiaal. De stammen van een gerooid perenbomen perceel is helemaal hergebruikt om “insecten woningen” van te maken. Ook een restpartij jute is hergebruikt. “In eerste instantie wist ik niet wat ik daarmee moest, maar uiteindelijk heb ik er bolletjes van gemaakt, omwonden met touw en deels gevuld met stro en ze in de insectenwand gehangen. Je ziet dat er oorwormen en insecten inkruipen. Zo dienen ze als biologisch bestrijdingsmiddel.”
‘Kijk om je heen’
Anja heeft een grote oprit tot haar beschikking, maar ze benadrukt dat je ook al creatief aan de slag kan op een balkon of kleine achtertuin. Zo noemt ze bijvoorbeeld de kleine houten kistjes die ze van de appelboer uit Helmond kreeg. “Door er een letterbakje van te maken, ze te vullen met mos en dennenappels, er gaas voor te hangen heb een mini-insectenwand gemaakt voor bij de voordeur.” Ze heeft ook een tip voor de mensen die dit voorjaar hun tegels gaan vervangen door groen. “Je hoeft de tegels niet weg te gooien. Je kunt ze ook opstapelen en er verticaal en horizontaal planken tussen leggen waardoor je hokjes maakt. Vul ze met dennenappels, mos en bamboestokjes en je hebt een insectenwand.”
Anja roept mensen in Geldrop-Mierlo op om goed om zich heen te kijken en creatief na te denken of materiaal dat ze eigenlijk willen weggooien misschien gebruikt kan worden om de insecten, vlinders en vogels te helpen. Dat het allemaal niet perfect hoeft te zijn laat Anja zelf zien. Om ervoor te zorgen dat er géén aarde onder de aangeplante bloeiende border ónder de insectenwand wegspoelt als het hard regent, creëert ze een muurtje van stenen vóór de border. “Ik heb ze gratis afgehaald bij GSB Verhoeven. Joep – een vierdejaars leerling-stratenmaker van Ter AA opleiding Bouwmensen- heeft het muurtje perfect gemetseld. De stenen zijn misschien wat groen uitgeslagen, maar ik vind dat niet erg en de insecten hebben er al helemaal geen problemen mee. Er is zoveel nuttig materiaal te hergebruiken! Kijk eens bij de kringloop winkels of op de gemeentewerf!